ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Град маштом и осмијесима
украсило 500 ученика

Дјечија граја одзвањала је данас улицама града уз шарене костиме и најљепше, дјечије осмијехе ученика основних школа „19. април“ и „Никола Тесла“ и Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ и то у оквиру Фестивала хумора и дјечијег стваралаштва.

Манифестација коју је 18. пут организовала Основна школа „19. април“ окупила је више од 500 учесника који су радосно понијели маске и костиме јесењих плодова, жабица, гусара, шкољки, нота, веселих комараца и других боја креативности, а у дефилеу, који је претходио програму у Спортском центру, придружили су им се и чланови КУДМ-а „Босиљак“.

Директорица ОШ „19. април“ Елвира Миљић истакла је да ова манифестација има велики значај како за школу, тако и за град, с обзиром да сваке године окупља велики број учесника, али и грађана Дервенте.

– Ово је свакако прилика да ученици заједно са својим наставницима покажу креативност, а ако трајемо већ 18 година и окупљамо многобројне учеснике и публику значи да је то нешто вриједно и квалитетно. Ово је нешто за шта се ђаци спремају током читаве године, а мислим да је, поготово у данашње вријеме, важно одвојити дјецу од технологије и подржати их у томе да изразе своје таленте – казала је Миљићева.

Фестивалу су се ове године одазвали првачићи ОШ „Никола Тесла“.

– Прерушила сам се у жабу, јер ми је то омиљена животиња и зато што волим зелену боју – казала је ученица Јована, а и Тамара је истакла да јој је тата помогао да обуче костим жабе. Посебну радост због учешћа на фестивалу истакао је Исак, такође ученик првог разреда. Ученик трећег разреда Стефан Грабеж казао је да је и прошле године учествовао на фестивалу.

– Ове године ми је мама помогла да припремим костим клавира – рекао је Грабеж.

Пет ученика центра „Будућност“ овој манифестацији додало је своју маштовитост обукавши се у костиме гусара.

– Припрема костима је трајала око мјесец, а благо које смо представили смо донијели из различитих похода – рекао је професор специјалне едукације и рехабилитације Радомир Секуловић.

Актив петих разреда централне школе „19. април“ прерушио се у костиме веселих комараца, а како је истакла учитељица Живана Миладиновић, идеја за костиме је потекла од самог актива, јер се показало да дјеца могу да се припреме код куће.

Манифестацију је и ове године подржала Градска управа, а програму су присуствовали замјеник градоначелника Синиша Јефтић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић.

– Сама чињеница да се ова манифестација одржава по 18. пут говори о креативности бројних генерација које су продефиловале градом, а које свакако не мањка ни ове године – казао је Јефтић.

Конкурс

У оквиру Фестивала хумора и дјечијег стваралаштва, расписан је и конкурс за најбоље литерарне и ликовне радове, а овогодишња тема конкурса била је „Шаљива згода из ђачког живота“. Додијељена је и повеља „Оља Милинковић“ за изузетан допринос литерарном стваралаштву и то Ивани Калиновић из ОШ „Васо Пелагић“ из Пелагићева.

Прво мјесто и награду за најбољи литерарни рад у категорији прозе добила је Татјана Вујовић из ОШ „Свети Сава“ из Билеће, док је друго мјесто освојио Милан Станишић из „ОШ Ћирило и Методије“ из Главичица, а треће мјесто припало је Бранку Ратковцу из ОШ „Свети Сава“ у Горњим Смртићима. У категорији поезије прво мјесто освојила је Јулијана Куљић из ОШ „Свети Сава“ из Билеће, друго мјесто Ивана Калиновић из ОШ „Васо Пелагић“ из Пелагићева, а треће мјесто освојила је Ана Петковић из ОШ „Никола Тесла“ из Дервенте.

У конкуренцији ликовних радова, у категорији нижи узраст прво мјесто заузео је рад Вање Ђукић из подручне школе у Дријену ОШ „Тодор Докић“, док је друго мјесто својим радом заслужила Емилија Дујаковић из ОШ „Вук Караџић“ из Витковаца, а треће мјесто припало је Дамјану Милетићу, такође из школе у Витковцима. У категорији виши узраст прво мјесто освојио је рад Жељане Максимовић из ОШ „Јован Дучић“ из Бијељине, а друго мјесто освојио је Аријан Смиљић из ОШ „Тодор Докић“ из Календероваца.

Related posts

„ТРОЛОВЦИ“ ОСВАЈАЛИ ОСМИЈЕСИМА И ЗДРАВИМ ЗАЛОГАЈИМА

admin

ОШ „19. април“ поносно
истакла своје резултате

Derventski List

„Троловци“ пронијели
Дервентом осмијехе и грају

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još