ИЗДВОЈЕНОНовости

Дан Војске уз подсјећање на
херојске дане и погинуле борце

Парастосом погинулим борцима и полагањем вијенаца и цвијећа у њихову част, те пригодним програмом, у Дервенти ће сутра бити обиљежена 31. годишњица формирања Војске Републике Српске и 27. моторизоване бригаде.

Биће то прилика да се некадашњи борци, али и сви остали, присјете славних и херојских времена, када су се водиле одсудне борбе за спас и опстанак српског народа на овим просторима.

– Окупићемо се испред централног спомен – обиљежја да одамо почаст нашим погинулим борцима и да се подсјетимо на значај и улогу коју је Војска Републике Српске имала у временима када је српски народ на овим просторима био изложен огромним опасностима. Они који мало боље познају ситуацију, знају да је 27. или дервентска бригада, била једна од највећих бригада у Првом крајишком корпусу и да је дала огроман допринос током Одбрамбено -отаџбинског рата. Нема потребе да објашњавамо зашто је окупљање и обиљежавање Дана Војске и Дана 27. бригаде важно у овом тренутку – саопштено је из Градске борачке организације.

Дан Војске РС обиљежава се 12. маја, а дан касније и Дан 27. моторизоване бригаде. Обиљежавање ових датума почеће у суботу у 10.30 часова.

Одлуку о формирању Војске Републике Српске донијела је Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године.

Током Одбрамбено – отаџбинског рата, 210.000 бораца бранило је и одбранило Републику Српску од којих је 23.801 припадник положио живот у темеље Српске, док их је 40.000 рањено. Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски Република Српска пук.

Related posts

СТУДЕНТУ УРУЧЕНО 1.000 КМ ПРИКУПЉЕНИХ НА БАЛУ

admin

Патријарх Порфирије: Мир је пут православног народа

admin

Сједница Скупштине општине 19. фебруара

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još