ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента славила
своја достигнућа

У Дервенти је свечано било и овог 28. августа, на Дан града и Велику Госпојину, крсну славу Саборног храма Успења Пресвете Богородице, а празновање је било прилика да се истакну вриједности које одликују град.

Прослава Велике Госпојине почела је литургијом у Саборном храму коју је служио митрополит зворничко – тузлански Фотије и литијом око храма, а овај црквени великодостојник дочекан је са посебном радошћу, с обзиром да у љетопису дервентске парохије нема записано да је од 1885. године на празник Велике Госпојине у Дервенти молитву служио владика.

Послије литургије, којој је присуствовало и руководство града, служен је помен погинулим борцима у Одбрамбено – отаџбинском рату, а сјенима страдалих синова Дервенте поклонили су се градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, представници организација и удружења проистеклих из протеклог рата, Полицијске станице, те политичких партија. Том приликом истакнуто је да слобода на тлу Дервенте, али ни обиљежавање великогоспојинских свечаности не би били могући без жртве коју су поднијели борци Војске РС, а понајвише они коју су за тај циљ положили животе. На важност борбе за слободу и цијену која је за њу плаћена подсјетио је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

Обиљежавање Дана града настављено је свечаном сједницом Скупштине града на којој су уручена највиша признања града за ову годину, Великогоспојинска повеља са златним грбом града мр Слободану Наградићу, прим. др Душку Панзаловићу и Миланку Балешевићу, те Захвалница града Пеји Губерцу из Доњег Вишњика.

Градоначелник Милорад Симић, честитајући суграђанима Дана града, а Црквеној општини вјерницима крсну славу Саборног храма, нагласио је да је за њега велика част што има прилику да послије двије деценије руковођења Дервентом, са суграђанима прославли великогоспојинске свечаности.

-Желим с вама да подијелим задовољство свим оним што смо урадили између двије Велике Госпојине, а посебно желим да истакнем пројекте вриједне 13 милиона марака. То можда за једну Бањалуку или Бијељину не значи много, али за Дервенту јако много значи. Буџет града је ребалансом увећан на 32 милиона КМ, а оно чиме се посебно поносимо јесте чињеница да су то највећим дијелом властита средства, нарочито за пројекте, и то седам милиона из градске касе, а дио је стигло као подршка Владе РС – рекао је Симић истакавши да бројни пројекти служе на понос граду.

– Имамо разлог да прославимо 1.037 прикључених домаћинстава из осињског краја на водоводну мрежу, да славимо што је својим средствима од готово милион марака проширујемо капацитет вртића „Трол“, радост је и 1.300.000 КМ инвестираних у Ватрогасни дом, па завршетак Партизановог игралишта, као и то да градимо 77 путних праваца, 26 градских улица и тротоаре. Дервента има разлога да слави, јер је привредно стабилна, а показатељ томе је рад 901 привредног субјекта, од којих су 34 стране компаније и то 17 аустријских, 11 италијанских те по три њемачке и кинеске, са тенденцијом да се отварају и нови капацитети са тежиштем на радну снагу, не само Дервенте, него и из окружења. Понос је рећи да је у евиденцији 6.600 запослених, а 540 незапослених имају прилику за запослење ако то желе – казао је градоначелник нагласивши да је његова жеља да млади људи наставе развој Дервенте.

Предсједник Скупштине града Бојан Радановић, честитајући Дан града и крсну славу Саборног храма, истакао је да је парламент између двије Велике Госпојине радио несметано.

-Сједнице су у протеких годину одржаване редовно у складу са прописима, а свечана сједница је на којој уручујемо признања заслужним грађанима је традиција – рекао је Радановић додави да се ближи крај мандата овог сазива парламента, а све турбуленције које су се јављале, превазиђене су за добробит грађана.

Да је добијање Великогоспојинске повеље велика част истакао је прим, др Душко Панзаловић.

-Ово је свакако једна од мени најдражих награда, иако их је до сада било на претек. Заиста сам захвалан свима који су препознали мој досадашњи рад. Иако сам ја свој радни вијек провео у Добоју, Дервенту никада нисам заборавио и напустио, а поштовање које ми град на овај начин исказује, велика је част – поручио је др Панзаловић нагласивши да је очигледно да се Дервента мијења и да је важан привредни центар и градилиште.

Добијање највишег признања града за Слободана Наградића значи препознавање дугогодишњег преданог рада.

-Вјерујем да је то што сам вриједно радио све ове године оставило траг у култури како Републике Српске, тако и изван граница наше земље, гдје год живи наш народ – нагласио је Наградић чији потпис носи 50 књига.

Миланко Балешевић је такође један од овогодишњих добитника највишег признања града због посебног доприноса у резултатима привређивања и развоја града у области стамбено – пословне изградње.

-У Дервенти је привредна клима веома повољна и то захваљујући руководству града. У Дервенти тренутно инвестирам око десет милиона марака – казао је Балешевић који је препознат и као хуманитарац.

-Веома сам срећан када могу неком да помогнем, да му олакшам живот на било који начин – нагласио је он.

Пејо Губерац из Доњег Вишњика Захвалницу града добио је на основу свог залагања за развој овог села.

-Заиста сам поносан што сам добио овакво признање. То значи да је препознато све оно за шта сам се залагао, а то је прије свега опоравак инфраструктуре, изграђена је водоводна мрежа, изграђена је и мјесна црква, амбуланта и спортско – рекреативни центар, а уредили смо и ловачку кући и гробље – казао је Губерац додавши да има још мноштво планова за унапрјеђење услова живота у Доњем Вишњику.

Послије свечане сједнице у Центру за културу одржан је славски обред поводом крсне славе Саборног храма, којој су ове године кумовали протојереј – ставрофор Радојица Ћетковић са породицом. Претходно је митрополит Фотије одликовао Душана Рељића Оредном Светог краља Драгутина – преподобног теоктиста,  за оданост цркви и несебичну љубав кроз активно учешће у обнови храмова. Услиједио је пријем за званице, а свечаности је пратио и наступ хора „Србадија“ из Бијељине.

Привредни амбијент

Дио успјешног привредног колорита Дервенте дуже од 20 година је компанија „Амика“, предузеће са италијанским капиталом, којеа годишње на инстрано тржиште пласира око 30 милиона марака вриједне производе.

-Имамо око 635 запосленик и у Дервенти већ двије деценије производимо бризгану и кожну обућу. У сталној смо потреби за радницима, а нове машине које планирамо да набавимо додатно ће проширити производне капацитете и отворити нова радна мјеста – рекла је предсједница Управног одбора компаније Соња Маркелић.

Related posts

У ДЕРВЕНТИ ГЛАСАЛО 41 ОДСТО БИРАЧА

admin

РС и Србија прослављају
заједнички празник

Derventski List

Цијене горива предводе талас поскупљења

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još