ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента прославља Дан града и крсну славу храма

Дервента данас прославља 28. август, Дана града и Велику Госпојину, славу Саборног храма Успења Пресвете Богородице.

По први пут, Дервента ће један од најзначајнијих датума дочекати као најмлађи град у Републици Српској. Одјевена у нови статус, који је стекла у фебруару ове године, а за који се изборила преданим радом, од једне од најразрушенијих општина у посљедњем рату, Дервента је данас примјер успјешног и модерног града. У том духу овогодишње великогоспојинске свечаности су и припремане.

Привреда, која је већ годинама један од главних мотора развоја Дервенте, заузима мјесто на пиједесталу  града, а управо у њену част отворена је једна од најцјењенијих привредених смотри у Републици Српској, 15. Сајам привреде и туризма. У Спортском центру од 25. до 27. августа посјетиоце очекује више од стотину домаћих и излагача из окружења и иностранства, који имају прилику за промоцију свог пословања и склапање нових пословних контаката.

Великогоспојинске свечаности настављају се прославом 28. августа, Дана града и крсне славе Саборног храма Успења Пресвете Богородице. Прослава Велике Госпојине почеће у девет часова литургијом у храму, а потом и свечаном литијом, а обиљежавање Дан града почиње у 10.15 часова парастосом погинулим борцима у протеклом рату испред Централног спомен – обиљежја.

Прослава Дана града биће настављена у подне свечаном сједницом Скупштине града на којој ће бити додијељено највише признање града, Великогоспојинска повеља са златним грбом града. Ове године признање за допринос разгледници дервентске привреде заслужили су Раде Ћудић, један од највећих произвођача млијека у Српској, те предузећа „Фрукта трејд“ и „Нивекс“ која успјешно послују већ дуги низ година, те својим залагањем доприносе развоју и промоцији угледа Дервенте.

Послије уручивања повеље, биће одржан славски обред и ломљење славског колача.

Посебну ноту свечарским данима у Дервенти даће јубиларни, 170. Вашар, који ће, послије прошлогодишња паузе због корона вируса, бити одржан од 27. до 30. августа, на познатој локацији, на „Сајмишту“.

Вашар, као једна од најдуговјечнијих манифестација на Балкану, почетком године уврштен је на Листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске.

Обустава саобраћаја

„Комуналац“ обавјештава грађане да ће бити обустављен саобраћај за моторна возила 24 часа, од 27. августа 2021. године (петак) од девет часова до 30. августа 2021. године (понедјељак) до 24 часа на потезу од кружног тока „Рампа“ преко Старог моста до раскрснице улица Српске војске и Светог Саве (кружни ток „Вага“) као и на локалитету „Сајмиште“.

У периоду одржавања дервентског Вашара могу се кретати возила станара са пропусницом коју издаје организатор „Комуалац“ а.д. Дервента и возила снабдијевања у периоду од пет до десет часова. Улаз и излаз за возила са пропусницом ће се одвијати из Книнске улице (магистрални пут – аутобуска станица „НАС“).

Related posts

Дервента вечерас дио
синхронизованог ватромета

Derventski List

Влада обезбјеђује новац за
санацију објекта ОШ „Никола Тесла“

Derventski List

ДЕРВЕНСКИ ЛИСТ СА ПРВАЧИЋИМА ПРВОГ ДАНА ШКОЛЕ (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još