ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервенти трећи пут узастопно позитиван ревизорски извјештај

Послије 2014. и 2018. године Главна служба за ревизију јавног сектора у Републике Сроске и за 2021. годину граду Дервенти дала је позитивно мишљење о финансијским извјештајима и о усклађености. На тај начин Дервента је постала једина локална заједница у Републици Српској која је три пута заредом добила позитивно мишљење ревизора.

– Према нашем мишљењу, Консолидовани годишњи финансијски извјештај града Дервента, истинито и објективно приказује, у свим материјалним аспектима, финансијско стање имовине и обавеза на дан 31. децембар 2021. године и извршење буџета за годину која се завршава на тај дан, у складу са прописаним оквиром финансијског извјештавања. Уз ревизију Консолидованог финансијског извјештаја града Дервента за 2021. годину, извршили смо ревизију усклађености активности, финансијских трансакција и информација исказаних у финансијским извјештајима са значајним законским и другим прописима. Према нашем мишљењу, активности, финансијске трансакције и информације приказане у граду Дервента за 2021. годину су, у свим материјалним аспектима, у складу са прописима којима су регулисане – наводи се у оцјени ревизије.

Овакав налаз добија на значају ако се у виду има чињеница да је управа функционисала у отежаним условима због пандемије корона вируса, али највећи проблем представљало је неразумијевање већине у Скупштини града.

– Нажалост имали смо ситуацију која ником, осим неколицини надриполитичара, није ишла на руку. Већина у Скупштини града, која је била у позицији до пред крај прошле године, није марила за законитост докумената које је доносила, као ни за рационалност, па нам је реализација неких пројеката у озбиљном закашњењу. Тако је и прошлогодишњи капитални буџет готово уништен, па смо били принуђени да спасавамо и врло опрезно трошимо средства. Подсјетићу да због тог односа у Скупштини града нисмо имали именоване начелнике одјељења, што је у функционалном смислу представљало отежавајућу околност. Ипак, и у тим условима успјели смо да послујемо у складу са законским прописима, поштујући процедуре, да остваримо суфицит у буџету, а као круна рада извршне власти је и овај позитивни ревизорски извјештај, на којег сам заиста поносан – рекао је градоначелник Милорад Симић.

Ревизијом је, иначе, обухваћен Консолидовани финансијски извјештај Градске управе и јавних установа Центар за социјални рад, вртић „Трол“, Центар за културу, Туристичка организација, Спортски центар, Средњошколски центар „Михајло Пупин“, „Стручна и техничка школа“, Дом здравља и Народна библиотека „Бранко Радичевић“.

Овакав налаз ревизије практично значи да је цијели систем који је обухваћен Градском управом прошле године све процедуре, финансијске али и остале, провео без иједне грешке.

– Уз ово, значајно је напоменути и да су Градска управа и све ниже организационе јединице, реализовале планиране активности, упркос чињеници да градоначелник није имао подршку већине у Скупштини града за своје приједлоге – истакли су у Градској управи.

Јавне набавке

Према ревизорском извјештају, у току 2021. године проведен је 241 поступак јавних набавки укупне вриједности 4.011.954 КМ (без ПДВ-а). Проведен је 21 отворени поступак, 41 конкурентски захтјев за достављање понуда, 169 директних споразума и десет посебних поступака за набавку радова, роба и услуга, као и 15 набавки које су изузете из поступка јавних набавки по Закону о јавним набавкама укупне вриједности од 380.657 КМ.

Related posts

НЕРАДНИ ДАНИ 1, 2. И 9. ЈАНУАР

admin

Судбина 405 српских жртава
82 године најстрашнија опомена

Derventski List

СКУПШТИНА „ТЕКСТИЛЦА“ БЕЗ КОНКРЕТНИХ РЈЕШЕЊА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još