EкономијаИЗДВОЈЕНО

Дервентска привреда чврсто стоји на ногама

Добра сарадњ локалне управе и инвеститора са иностраним капиталом, уз подршку институција Републике Српске, омогућила је да дервентска привреда данас стоји чврсто на ногама.

Истакнуто је то поводом посјете градоначелника Милорада Симића фирмама које почивају на иностраном капиталу, а заједно са 700 других привредних субјеката чине Дервенту привредним центром Републике Српске и БиХ.

– Када говоримо о привреди, говоримо о 730 привредних субјеката који послују у Дервенти, граду који има око 25.000 становника. Од укупног броја 539 је самосталних привредника, а 191 привредно друштво, што опет, није мала ствар, а од којих велики број запошљава више од 250 радника. У Дервенти се остварила борба Републике Српске и овог дијела Балкана да привуче страни капитал – казао је градоначелник подсјетивши да у Дервенти послују и 33 стране компаније са 100 одстотним страним капиталом.

– Одатле је проистекло да смо за 2020. годину имали 296,6 милиона извоза, што је 11.000 марака по глави становника. Увоз нам је мањи од извоза за 17 одсто, а према подацима закључно са 30. септембром ове године имамо 268,5 милиона извоза, што значи да ће и до краја године, без обзира на пандемију и све проблеме, Дервента наставити трасом привредног успјеха – казао је Симић додавши да стабилности Дервенте доприноси и бројка од 6.727 запослених.

– На Заводу за запошљавање имамо 562 тражиоца посла, за које вјерујем да има посла, а иако је просјечна плата виша од 800 КМ, што је није довољно, редован је принос за буџет грађана – рекао је Симић казавши да се приликом посјете фирмама „ТехПро ЦНЦ“ и „Мрежа Нетворк“ увјерио да су радници задовољни условима рада.

Власник и директор фирме „Техпро ЦНЦ“ Томас Дритенпрајс, која у Дервенти послује већ 14 година и запошљава око 200 радника у четири погона, истакао је добру сарадњу коју ова фирма остварује са локалном управом.

– Наша фирма се бави производњом дијелова за аутоматизоване фабрике и дијелове за роботе у аутоиндустрији, а извозимо у Њемачку, Холандију, Румунију, Хрватску и Турску. Овом успјеху свакако је допринијела сарадња са локалном управом градом. Поред политичких ситуација које су у посљедње вријеме додатно отежавале ситуацију коју је условила пандемија,  надам се наставку сарадње задовољавајућом путањом и да ће Дервента поново да пружити политичку сигурност која нам је свима потребна – казао је Дритенпрајс.

Замјеник директора „Мреже Нетворк“ Зоран Тошић, фирме која је основана 2005. године и базира производњу на кабловима и кабловској опреми за аутоиндустрију, захвалио је на подршци како локалној управи тако и вишим инстанцама.

– Ми смо уз помоћ како Владе РС, тако и општинских органа, привукли стране инвеститоре и започели производњу која је данас на препознатљивом нивоу, а подршка са виших нивоа и даље не изостаје. Уз помоћ Владе РС, али и неких министарстава БиХ, као и подршке на локалном нивоу, током свих ових 17 година успјевали смо да реализујемо циљеве у нашој фирми и напредујемо – објаснио је Тошић додавши да је ова фирма и ове године остварила субвенције за модернизацију и нове технологије које је омогућила Влада РС.

 

 

Related posts

Стара црква обиљежава Спасовдан

admin

ДОЧЕКАНА ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА

admin

ПРАВА ЖЕНА У СЈЕНЦИ КОМЕРЦИЈАЛИЗМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još