ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервентски лист у Црнчи: Порфирије никада није заборавио родни крај

Неко ко је одрастао овдје, у Брезицима, играо са овдашњом дјецом фудбал и купао се у сеоском потоку да постане поглавар Српске православне цркве, то није само понос нас Перића, него и цијеле Дервенте.

Испричао је Дервентском листу стриц новоизабраног патријарха српског Порфирија Слободан Перић којег смо данас посјетили у засеоку Брезици у Црнчи.

Перић каже да није могао да обузда сузе радоснице након сазнања да је син његовог брата постао патријарх.

  • Он није овде рођен, јер су његови родитељи отишли трбухом за крухом, али је овде, у селу проводио све распусте. Могу слободно рећи да је са нама одрастао и вјероватно због тога никада није заборавио свој родни крај. Одувијек је свакоме помагао и имао слуха за невоље, првенствено своје фамилије. Неријетко се знало десити да финансијски помогне и дан данас се дешава да помогне ако некоме „запне“ – прича патријархов стриц.

Такође, он додаје да је његова светост, још и прије него је уписао средњу школу одлучио шта ће да буде у животу и ка чему ће да стреми.

  • Сјећам се, вазда је много читао. Знало се десити да се запутимо из Црнче пјешке у Дервенту, а да он успут прочита књигу од корица до корица. Једноставно је такав одувијек био. Вјеровао је у Бога и био му посвећен и само је слиједио своје снове и жеље – додао је Перић.

Порфирије Перић данас је устоличен за 46. патријарха српског.

 

Related posts

Спортски дан у вртићу донио прегршт забаве

admin

Дувански дим подмукли убица

admin

Минималац и доприноси за субјекте којима је забрањен рад

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još