Друштво

Дервентски малишани уживаће у плесним активностима

У вртићу „Трол“ данас почеле активности у оквиру пројекта „Растимо уз плес“, који се први пут реализује у добојској регији, а том приликом представници и васпитачи из предшколских установа из Добоја, Прњавора, Теслића, Шамца и Модриче, као и домаћина из Дервенте, присуствовали су презентацији под називом „Утицај плеса на развој сензомоторне и асоцијативне интеграције код дјеце“, те је изабран координатор плесних активности.

Организатор програма „Растимо уз плес“ је Дечија плесна асоцијација из Београда, а на првом састанку учесника пројекта истакнуто је да су плес, музика и игра својствени дјеци и да ће засигурно малишани добити практично знање из те области.

– Управо због тога сматрали смо да је овај пројекат користан за сву нашу дјецу која су обухваћена предшколским васпитањем и образовањем. Планирамо да укључимо дјецу узраста од три до шест година, а жељели смо да програм проширимо и на остале предшколске установе у регији. Сви васпитачи у групама дјеце узраста од три до шест година ће имати знање да у склопу редовног програма реализују додатне плесне активности – рекла је директор вртића Гордана Симић истакавши да су у пројекат укључене и двије дервентске основне школе „Никола Тесла“ и „19. април“.

Значајно је истаћи да ће се све планиране активности у оквиру пројекта реализовати у току редовног боравка дјеце у предшколским установама, што неће бити додатно оптерећење родитељима малишана.

– Пројекат је једногодишњи и уколико епидемиолошка ситуација дозволи планирамо да направимо завршну свечаност како бисмо презентовали родитељима и грађанима Дервенте оно што смо радили, а то су плесне кореографије у свим узрасним групама и у сваком граду – додала је Симићева.

О значају и утицају плеса на развој дјеце присутнима је говорио Алија Лапо, координатор пројекта за БиХ,  а имали су прилику да се упознају са Радомиром Крсмановићем, координатором плеса који ће у предстојећем периоду посјетити све установе и са васпитачима договарати активности, те пружати подршку у постављању кореографија, плесних корака и слично.

Крсмановић је изразио задовољство што је и ово подручје укључено у пројекат „Растимо уз плес“.

– Морам да кажем да ово није плесна школа, него се ради о прихватању ритма и ритмичке интерпретације како би деца једног дана сама могла да плешу. Конкретне активности које подразумева овај пројекат је пре свега обука васпитача који ће то знање касније пренети на децу и радићемо почетне кореографије, превасходно четворочетвртински такт јер је то најлакше – рекао је Крсмановић додајући да су у овај пројекат ушле и Македонија, Црна Гора, Србија и БиХ.

Вртић „Трол“ је раније имао специјализовани развојни програм „Школу плеса“ који се више не реализује, а с обзиром на то да су дјеца, како кажу у вртићу, веома заинтересована за плесне активности прихваћен је пројекат „Растимо уз плес“ који ће доћи као продужетак тог специјализованог програма.

Related posts

Камере нису радари, али евидентирају прекршаје

admin

Размјена уџбеника од сутра

admin

СТАРА ЦРКВА УСКОРО ПОД КРОВОМ (ФОТО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još