ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервенту у континуитету
развијамо и чинимо љепшом

Вјештина је уклопити велике планове и њихову реализацију са потребама појединца, односно породице или домаћинства, па ме због тога посебно обрадује када урадимо нешто значајно за заједницу. Дефинитвно, ову грађевинску сезону обиљежиће почетак реконструкције објекта Основне школе „Никола Тесла“, изградња осињског водовода је у завршној фази, а у пуном сјају биће и Улица краља Петра Првог од „Рампе“ до „Хармана“. Слиједи и почетак реализације важног пројекта, а то је изградња Спомен – собе погинулим борцима, те проширење вртића „Трол“, а у току је и низ мањих пројеката који ће Дервенћанима живот учинити лакшим.

Казао је то у интервјуу Дервентском листу градоначелник Милорад Симић који је најпозванији да говори о свим детаљима који се тичу локалне заједнице, да анализира шта и колико је Дервента могла, докле је стигла и гдје би требало да буде у смислу израде и реализације развојних планова.

Вријеме свих, а посебно великих хришћанских празника, према неписаном правилу, јесте и вријеме када се сви осврћемо мјерећи шта смо урадили, цијенећи властите домете, сагледавајући однос наших планова и жеља са могућностима.

Васкршњи, али и првомајски празници, по обичају долазе на крају првог квартала године, а тада се већ могу сагледати и први резултати текуће године. Јесте ли задовољни како је година почела, барем у смислу започетих пројеката и пуњења буџета?

Не могу, а да не будем задовољан, јер започели смо озбиљне и крупне пројекте, а неки, као осињски водовод, су у завршној фази. Али, као и увијек мислим да смо могли и морали боље и брже. Вјештина је уклопити велике планове и њихову реализацију са потребама појединца, односно породице или домаћинства, па ме због тога посебно обрадује када урадимо нешто значајно за заједницу, а то истовремено обрадује и појединца који од тога има корист у смислу подизања квалитета његовог и живота његове породице. Разумијем и незадовољство које се понекад јави код неких људи, мада су то појединачни и ријетки случајеви углавном мотивисани очекивањима већим од реалних могућности.

Овогодишњу грађевинску сезону у Дервенти карактерише неколико круцијалних инфраструктурних пројеката – наставак реконструкције главне градске улице, те дуго чекани почетак реконструкције објекта Основне школе „Никола Тесла“. Можете ли суграђане упознати са тренутном динамиком ових радова?

– Дефинитвно, ову грађевинску сезону обиљежиће почетак реконструкције објекта Основне школе „Никола Тесла“, а овај пројекат вриједан 5.272.000 КМ налази се на листи приоритетних у Програму јавних инвестиција Републике Српске. Морам рећи да смо одмах по несрећном случају који је узроковао прекид наставе, предложили издвајање средстава за израду техничке документације, али је услиједила опструкција. На дио процедуре уложено је чак шест, углавном неоснованих и бесмислених жалби, а тек послије седам мјесеци поступак, до закључења уговора, је окончан. Данас сам срећан што смо успјели да заштитимо један споменик, симбол Дервентe, и обезбиједимо задовољство за ђаке и родитеље да поново имају своју школу. Извођач је уведен у посао, гради нову кровну конструкцију, послије чега ће приступити припреми за постављање новог крова, а затим и наставак осталих радова. Добром динамиком тече и реконстуркција Улице краља Петра Првог, која се изводи у двије фаза. Управо ће по завршетку ове улице Дервента добити једну нову љепшу слику, за шта смо из наше касе издвојили 744.000 КМ. Све ће то заблистати у пуном сјају послије полагања завршног слоја асфалта на цијелој дионици од „Рампе“ до „Хармана“.

Судећи према току процедуре јавне набавке, ускоро слиједи и рјешавање још једног изузетно важног питања – проширења вртића „Трол“. У којој фази је овај пројекат?

– Захваљујући нашем добром пословању у претходном периоду остварен је буџетски суфицит од два милиона марака, а тиме  је створен основ за проширење капацитета вртића „Трол“ за шта је планирано 910.000 КМ. Изградњом нових капацитета са листе чекања бришемо 140 дјеце која ће добити мјесто у овој предшколској установи. Заинтересованост родитеља за боравак њихове дјеце у вртићу упућује на закључак да су они запослени, што је, наравно, охрабрујуће. Неопходне процедуре се приводе крају и ми врло брзо, можда чак у наредним данима, очекујемо да потпишемо уговор са извођачем радова.

Поменути послови нису једини пројекти који се у Дервенти реализују?

– Ове године очекујемо и почетак реализације још једног важног пројекта, а то је изградња Спомен – собе погинулим борцима у Одбрамбено – отаџбинском рату. У току је јавна набавка за прву фазу радова како би се на достојансвен начин зхавалили онима који су се борили за ову Дервенту коју данас имамо. У смислу новчане вриједности то није превише захтјеван посао, али у смислу симболике и одговорности за начин реализације, пројекат је свакако врло захтјеван.

Велике пројекте увијек прате и они мањи, они који чине задовољство нашим грађанима, па тако су у току радови на водоводу у Доњем Вишњику, а раније је завршен водовод у Кострешу. У фази припреме набавке смо за потисни цјевовод Томасова брдо – Билића врeло. Припрема се јавна набавка за изградњу канализационе мреже за око 170 домаћинстава Новог насеља и дијела Омерагића, који ће „покрити“ улице Стевана Синђелића, Косовке дјевојке, Филипа Вишњића и Бранка Ћопића. Ни ове године нисмо изоставили руралне дијелове града, па када је у питању путна инфраструктура бројна подручја богатија су за нове путеве, а ту се издваја наставак асфалтирања дионице кроз Тешића баре у Горњој Лупљаници у коју из буџета улажемо 100.000 КМ.

Занимљиво је, а засигурно и важно нагласити, да се актуелни инфраструктурни послови проводе захваљујући „здрављу“ градског буџета и са минималном задуженошћу. Како Вам то полази за руком?

– Свих ових година, осим интересима и потребама грађана, руководим се и поштивањем закона и занконских процедура. Важно је да се на вријеме креира буџет, што смо и ове године урадили, те да се у њему одвоје средства за текућу потрошњу и функционисање јавних установа. Да радимо домаћински посао и добро располажемо буџетом, говоре и позитивни извјештаји ревизије јавног сектора за 2014, 2018. и 2021. годину, што је јединствен случај у БиХ. Никада није било да се буџет усвоји без плана капиталних инвестицаја, па смо тако ове године за ту намјену издвојили два милиона марака. Разлика у односу на неке раније године, јесте да смо то све урадили у децембру уз усвајање буџета, како би средства била оперативна у јеку грађевинске сезоне.

Осим инфраструктурног „умивања“, град ревносно брине и о осталим сегментима друштва. Могу ли студенти, ученици, спортски колективи, НВО сектор, пензионери и други очекивати подршку из буџета и у наставку године?

– Студентима, ученицима, спортским колективима, НВО сектору, пензионерима и свим другима који имају подршку из градског буџета, за 20 година реализација планираних средтава никада није била доведена у питање, а тако ће бити и у наставку ове године. Ако смо по нечему препознатљиви, то је да се сви грантови према свим нашим удружењима исплаћују редовно. Оно што је неопходно, јесте да се ради на повећању тих издвајања у наредним годинама. Када говоримо о давањима из буџета, морам рећи да се издвајају средства за свако новорођено дијете, подршка за вантјелесну оплодњу, као и подршка за боравак дјеце у вртићима. Такође, посебно желим да нагласим подршку коју у континуитету имају наши пољопривредници у виду подстицаја.

Иако све полуге организма града функционишу, засигурно у том обимном механизму има и проблема. Које бисте Ви означили као најозбиљније?

– Наравно да није све идеално и није никаква тајна да има проблема, али је суштина у њиховом брзом и ефикасном рјешавању. Не смијемо ништа да „гурамо под тепих“, ни од којег проблема, ма колико он велики и озбиљан био, не окрећемо главу и не занемарујемо га. Можда се, као нешто што нас стално оптерећује, може издвојити деструктивно дјеловање једне групе људи, који су сада срећом у мањини. Њихово настојање да проблем нађу и изазову тамо гдје га у ствари нема и њихово виртуелно стварање тензија прави лош амбијент и квари односе међу људима. Срећом, то је препознато и ти утицаји су све мањи, али се не смију занемарити.

Текућа година је изборна, а Дервента би у овом изборном циклусу требало да добије новог градоначелника. Шта бисте, као човјек који је водио Дервенту у пет мандата током двије деценије, поручили свом насљеднику?

– Да, сазрело је вријеме да се одговорност за функционисање Дервенте препусти неком другом. Одлучио сам, у договору с мојом породицом, сарадницима и политичком партијом која ме подржавала, да се више не кандидујем. Међутим, због 20 година током којих сам, с пуно љубави, радио на овом мјесту, немам право да се потпуно измакнем и кажем да ме то више не занима. Напротив, јако сам заинтересован да мој насљедник буде неко ко је „изучио занат“ и неко ко је доказао да зна да ради посао народног трибуна. Нека свако има своје мишљење и нека има слободу и право да га изнесе у мирној, демократској и толерантној атмосфери, па нека већина одлучи ко ће нас водити и ко ће бити најодговорнији за функционисање локалне заједнице. Странка која је мене предлагала и коалиција која је мене подржавала изњедрила је лидера који ће, сигуран сам, добити повјерење већине грађана.

На прагу празничних дана, која је Ваша порука читаоцима Дервентског листа и суграђанима?

– Празници су увијек прилика да се окупи породица и пријатељи, да се опустимо и одморимо. Желим да нам празник Васкрсења Христовог донесе љубав и мир.  Лични мир је необично важан, јер ако је човјек пред собом, пред својом савјешћу миран и чист, лакше ће пребродити све изазове, лакше ће разумјети другога, лакше ће опростити. Наравно, желим да сви празнике проведемо са онима који су нам драги и чије присуство нас весели, да сакупимо енергију за вријеме које је пред нама.

Инвестиционо динамична година

– Ова година, у смислу изградње инфраструктуре и реализацији различитих пројеката, остаће забиљежена као једна од најуспјешнијих. До сада смо изградили објекате уз стадион Текстилца од 100.000 марака, набављен је мамограф у Дому здравља гдје је локална заједница учествовала са 150.000 марака, а у фази реализације су пројекти у области путне инфраструктуре, изградње улица, расвјете и канализације од око три милиона марака. За који дан потписујемо уговор који ће обезбиједити проширење вртића „Трол“ од 910.000 марака, а у припреми је процедура за набавку за изградњу и реконструкцију улица и тротоара од 500.000 марака, канализације од 700.000 марака и потисног цјевовода од 300.000 марака. Томе треба додати и изградњу Улице краља Петра Првог од 740.000 марака, те завршене пројекте изградње, односно реконструкције Рукометног игралишта и игралишта на Чардаку. И ту није крај, јер ускоро нас очекује усвајање завршног обрачуна буџета за 2023. годину, гдје очекујемо око 1,5 милион суфицита, који ће такође бити уложен у различите пројекте. Посебна вриједност свега овог што радимо јесте у чињеници да су то наша властита средства, а у најави имамо и средства са виших нивоа власти која ће дати додатни замах изградњи Дервенте – рекао је градоначелник.

Инвеститори

– Посљедњих мјесеци у Дервенти се, као и до сада, појављују различити инвеститори са жељом да овдје граде своје капацитете. Нема смисла помињати њихова имена, али треба рећи да су то привредници који имају озбиљне планове. Такође, желим да нагласим да примјећујемо и поздрављамо и сваки напор наших домаћих привредника који улажу у развој својих предузећа што свакако утиче на развој локалне заједнице – додао је Милорад Симић.

Related posts

Ухапшени полицајци
биће суспендовани

Derventski List

„ШЉИВОВИЦЕ“ И ПЕКМЕЗА БИЋЕ НА ПРЕТЕК

admin

СТУДЕНТУ УРУЧЕНО 1.000 КМ ПРИКУПЉЕНИХ НА БАЛУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još