ИЗДВОЈЕНОНовости

Дефинисано учешће корисника у осињском водоводу

Скупштина града усвојила је на данашњем засједању једногласно Нацрт ребаланса овогодишњег буџета чиме се буџетски оквир града повећава за око 2,6 милиона марака, а подршку свих одборника добила је и одлука о суфинансирању изградње осињског водовода од стране корисника, док је одлуком скупштинске већине разријешен потпредсједник парламента Витомир Пиваш.

Највише времена на данашњем засједању одборници су потрошили на расправу о одлуци којом се прецизирају обавезе корисника, односно домаћинстава која ће бити прикључена на водоводну мрежу у јужном дијелу Дервенте, а чија је изградња у току. На предложену одлуку СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС уложили су пет амандмана који током изјашњавања нису прихваћени.

Градоначелник Милорад Симић казао је да се ради о пројекту од деценијске важности за Дервенту, а чија је процијењена вриједност око 4,2 милиона КМ.

  • Вода је већ ушла у главни цјевовод и око стотину од 856 домаћинстава која су се изјаснила да желе да добију воду, већ може да буде прикључено на систем. Учешће сваког домаћинства износи 1.500 КМ, и то је износ који се плаћа за долазак воде до шахта, а обавеза корисника је да обезбиједе прикључак од шахта до куће – рекао је Симић позивајући кориснике који су се опредијелили да учествују у пројекту, да уплате предвиђени износ од 1.500 КМ.
  • Када буду прикупљена средства створиће се предуслови за расписивање тендера за 22 крака водовода који ће воду довести до сваког домаћинства – казао је градоначелник истакавши да град у овом пројекту учествује са двије трећине средстава, а једна трећина су уплате корисника.
  • До сада је у изградњу уложено око 1.250.000 КМ, а на идућем скупштинском засједању биће предложено да 1.500.000 КМ из буџетског суфицита буде издвојено за овај пројекат – најавио је градоначелник додавши да су амандмани опозиције замајавање јавности.

Одборник СДС-а Бранко Катанић рекао је да ова странка није против осињског водовода, али да тражи транспарентност, док је одборница ПДП-а Сања Димитрић инсистирала на износу који ће домаћинства морати да плате како би добила воду из ове водоводне мреже.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да су амандманима настојали да укажу на потребу да се дефинишу сви детаљи учешћа корисника у пројекту, као и да се поједине категорије, попут борачких, те установе, попут школа, ослободе дијела трошкова.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић казао је да ће појединачни случајеви за ослобађање од плаћања прикључка, уколико буду оправдани, бити разматрани. Додао је да је предложеном одлуком јасно дефинисано учешће корисника у пројекту.

Одлука је, без амандмана који нису подржани, усвојена једногласно.

Када се ради о нацрту ребаланса овогодишњег буџета, који је такође добио једногласну подршку одборника, буџет града се увећава за 2,6 милиона КМ, понајвише због повећања прихода од индиректних пореза и ренте.

  • Ребалансом се буџет увећава на 22.050.000 КМ – рекао је начелник Одјељења за финансије Миле Стринић.

Расправа се водила и о програму коришћења прикупљених средстава од водних накнада за ову годину, а како је појаснио начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић овим програмом се дефинише коришћење 140.000 КМ који ће бити усмјерени у седам пројеката. С обзиром да су одборници предлагали или тражили објашњења за пројекте у које ће ова средства бити усмјерена, замјеник градоначелника појаснио је да се предложеним документом дефинише утрошак средстава прикупљених од водних накнада и то за пројекте које је одобрило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Овај програм је добио потребну подршку, као и годишњи план утрошка средстава прикупљених од накнада по основу продаје шумских дрвних сортимената. Амандман клубова одборника СДС, ПДП, ДНС, СПС и ХС да се половина од предвиђених 20.000 КМ преусмјери са пројекта изградње дионице Лишчићи-Брезичани-Нинковићи у Црнчи на дионицу Каменовац-Споменик-Ловачка кућа у Трстенцима није прихваћен.

Различита мишљења између позиције и опозиције чула су се и током расправе о утврђивању висине накнаде члановима управних и надзорних одбора у јавним установама и предузећима чији је оснивач град. Странке опозиције амандманом су тражиле да рад у овим одборима и даље буде волонтерски, а шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да је предложена накнада од 150 КМ превисока, критикујући начин избора чланова ових тијела и сам њихов рад.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш и одборник ове странке Давор Симић указали су на то да се чланови управних и надзорних одбора бирају кроз јасну конкурсну процедуру, те да се овом послу приступа одговорно.

Замјеник градоначелника подсјетио је да је претходна скупштинска већина ранију одлуку о овом питању ставила ван снаге, те да чланови наведених тијела одговарају за свој рад скупштини. Ова одлука је усвојена као и програм мјера за спречавање, сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести и план систематске превентивне дезинсекције и дератизације на подручју града за ову годину. Подршку је добила и одлука о продаји неизграђеног градског грађевинског земљишта у индустријској зони, одлука о измјени дијела Регулационог плана „Гаковац“, а прихваћена је и иницијатива за измјену РП „Гаковац“.

Усвојени су и извјештаји о реализацији програма санације и одржавања локалних путева, утрошак предвиђених средстава за заједничку комуналну потрошњу у 2021. години, као и информације о пословању привреде и запошљавању, структури незапослених и потребним кадровима такође за прошлу годину. Усвојене су и информације о раду невладиних организација и првентивној здравственој заштити, такође за прошлу годину. Именована је и комисија за провођење конкурса за избор чланова Одбора за жалбе, као и комисије за избор по конкурсима у Спортском центру, Центру за културу, Геронтолошком центру и вртићу „Трол“.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић имао је примједбе на увршћавање тачака које се односе на именовања и разрјешења на дневни ред, односно гласање о овим допунама током скупштинског колегијума, због чега су одборници опозиције били уздржани приликом усвајања дневног реда данашње сједнице.

Градоначелник Милорад Симић казао је да, као и на већини сједница, и на данашњој је било оштријих тонова, различитих мишљења, али и предизборне приче.

– Ипак, сложили смо се око усвајања ребаланса буџета и то једногласно, што ми је посебно драго. Ипак, најжучније расправе су биле о теми суфинансирања осињског водовода, што није била спорна тачка, али јако важна. Опозиција, у том моменту позиција, је била потпуно против овог пројекта, на све начине су, ево већ годину и по, покушали опструисати. На срећу пројекат ће бити завршен десити. Овај пројекат, вриједан 4,2 милиона марака, ће бити један од мени дражих пројеката за вријеме мојих мандата – рекао је Симић додавши да је поента пројекта да више од 30 километара од центра града буде обезбјеђена питка вода за око 1.000 домаћинстава.

– Данас смо говорили не о обезбјеђивању остатка новца, него о суфинансирању, при чему је опозиција уложила амандмане, вјероватно да се додворе неким људима, које нисмо прихватили и то зато што они вјероватно не могу сад поднијети успјешну завршницу тог пројекта – рекао је Симић истакавши да ће питка вода из чесме у јужном дијелу територије Дервенте потећи већ сљедеће седмице.

– Задовољство ће бити у наредној седмици да ће негдје око 25. километра од центра града прва чесма бити одврнута и из ње ће потећи градска вода. Ово је 23. пројекат у руралном дијелу нашег града, а важно је рећи да град без кредитног задужења сноси двије трећине износа, а домаћини једну трећину износа, кроз 1.500 КМ за свако домаћинство. Објекти од од заједничког интереса, као што су цркве, гробља и друштвени домови, ослобођени су плаћања прикључка – рекао је Симић.

Предсједник Скупштине града Дервента Бојан Радановић жустрију расправа одборника током данашњег засједања  приписао је највећим дијелом приближавању општих избора.

  • Претпостављам да ту има мало и тактизирања. Као једну од најбитнијих ставки издвојио бих да смо усвојили Нацрт ребалансбуџетаа, тако да на сљедећој сједници можемо ићи у сам приједлог ребаланса – рекао је Радановић додавши да је и током расправе о одлуци о суфинансирању изградње осињског водовода било предизборне атмосфере.

Шеф клуба одборника СДС-а Перо Ђурић, коментаришући засједање, казао је да су СДС, ПДП и ДНС амандмани тражили да се породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима прве категорије, омогући да буду ослобођени плаћања износа од 1.500 марака прикључка на осињски водовод.

– Предлагали смо да „Комуналац“ одради свој дио, односно шахтове, прикључак и сат, али је то одбијено. За те ствари и за помоћ пензионерима немамо средстава, а имамо средства за накнаде за надзорне и управне одборе. Дајемо члановима одбора 150 КМ и то за то што ће се састати једном или двапут годишње, а неки се неће састати никако. Мислим да ономе ко хоће да ради за добробит свог града није стало до 150 КМ, него је ријеч о партијском намиривању и предизборној причи – рекао је Ђурић.

_

Related posts

Исплата априлских
пензија у понедјељак

Derventski List

Војска РС својим подвизима заслужила вјечну славу

admin

Неколико села
сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još