ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Средњошколци на настави
без мобилних телефона

Како би се на најмању могућу мјеру смањио негативни утицај мобилних телефона на ученике, те има се вратила потребна концентрација за вријеме наставе, Стручна и техничка школа од почетка нове школске године ограничила је употребну ових уређаја у објектима школе.

Ради се о мјери која је уведена новим интерним правилником у школи, а који су заједнички усагласили чланови школског одбора, односно професори, родитељи и стручна служба школе.

Директорица школе Бранка Јовић казала је да су са правилником упознати сви ученици на почетку школске године, а биће представљен и родитељима на родитељским састанцима.

– На овај начин се ученицима скреће пажња на разлике у потреби и злоупотреби мобилних телефона. У периоду пандемије корона вируса, телефон је био готово основно средство за савладавање градива, а послије је било врло тешко разграничити шта је коришћење телефона у наставне сврхе, а шта је злоупотреба. Немогућност разликовања употребе од злоупотребе осјетили смо увелико прошле године, и не само да ученицима телефони ремете рад и концентрацију на часу, него се међу ђацима развила и овисност о мобилним телефонима. Видљиво је да они немају стрпљења, да су уморни, нервозни, не могу да се фокусирају на неку обимнију наставну јединцу и слично. Стога смо донијели одлуку да на овај начин регулишемо коришћење мобилних телефона и ученицима и наставницима у току наставе – објаснила је Јовићева додавши да је правилником јасно прописано како поступати са мобилним телефонима у објектима школе.

 – Правилником, који је истакнут на видним мјестима у школи, забрањује се употреба мобилног телефона током наставе и они морају бити угашени и одложени на јасно видљиво мјесто. Изузеци су ситуације када је телефон потребан за савладавање наставног градива, на шта ће их наставници унапријед упозорити. Ако ученици, супротно одредби правилника, користе мобилне телефоне за вријеме наставе, предметни наставник ће одузети телефон, предати га стручној служби која је дужна да позове родитеље. У случају непоштивања ових мјера, предвиђене су дисциплинске мјере, односно искључење из школе – прецизирала је директорица.

За ове мјере, истакла је, школа је добила подршку родитеља.

– Наишли смо на разумијевање родитеља од којих су многи били заговорници још ригорознијих мјера, попут одузимања телефона на улазу у школу. Ову могућност нисмо одбацили, а њена примјена зависиће од успјеха тренутних мјера – рекла је Јовићева.

Како би ученике још више упознали са штетностима прекомјерне употребе телефона, стручна служба школе, односно педагог Данијела Милошевић и психолог Маријана Вујец, организоваће ће радионице у свим одјељењима.

– Трудићемо се да им што више укажемо на штетност прекомјерне употребе мобилних телефона. Сукоби које ученици имају више нису налик некадашњим, јер их већина ескалира путем друштвеним мрежа – казала је Милошевићева додајући да се нада сусретљивости ђака.

Вујец додаје да су први коментари ученика позитивни, односно да прихватају нови правилник.

– Из разговора са професорима имам информације да за сада ђаци не негодују, нити су разочарани – рекла је Вујец.

Да се ради о мјерама које нису на њихову штету, схватају и ученици.

– Нисам против забране употребе телефона, јер се односи на све. Сматрам да постоје ученици који немају границу и који ометају нас остале. Некада сам била принуђена да свој телефон угасим, јер нисам жељела да ми други неодговорни ђаци скрећу пажњу са наставе – рекла је једна од ученица, а правилник су позитивно оцијенили и родитељи.

– Слажем се да дјеца не треба да користе телефоне током наставе. Сматрам да су они којима је комуникација са родитељима потребна док су у школи углавном ђаци путници, а остали ученици заиста немају разлог да вријеме на настави користе за дописивања или слично – став је Јелене Г. мајке ученика другог разреда ове школе.

Кодекс понашања

и облачења

У Стручној и техничкој школи постоји и кодекс понашања и облачења, који такође је истакнут у учионицама, а њиме су сликовито приказани примјерени комади одјеће у школи.

Related posts

Расписан конкурс за упис у средње школе

admin

„ПРИМАДОНЕ“ ЗАСЛУЖИЛЕ ОВАЦИЈЕ ПУБЛИКЕ

admin

Бујичне воде поплавиле
домаћинство у Великој

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još