ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дијабетес болест која узима маха

Поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса, 14. новембра, из дервентског Дома здравља подсјетили су на важност превентивних и бесплатних прегледа у циљу раног откривања ове, али и других хроничних незаразних болести.

Превентивни прегледи подразумијевају мјерење крвног притиска, тјелесне тежине, одређивање пушачког статуса и шећера у крви за гојазне, а из дервентске здравствене установе истичу да су врата за прегледе отворена за све грађане.

– Оно што забрињава код шећерне болести јесте да је број обољелих из године у годину у порасту. Ми немамо тачне податке за посљедње три године с обзиром на ситуацију коју је проузроковала пандемија, али је према посљедњим подацима око 700 наших суграђана имало потврђену дијагнозу и то највећим припадници старије популације – рекао је др Радован Тодоровић подсјетивши да се дијабетес неријетко дијагностикује и код дјеце и то школског и предшколског узраста.

– Можемо разликовати тип 1 дијабетеса, који се најчешће јавља код дјеце и млађих  и тип 2 који је учесталији код особа старијих од 40 година. Класични симптоми дијабетеса оба типа су малаксалост, претјерана жеђ, учесталије мокрење, претјерана глад и губитак на тјелесној тежини – објаснио је др Тодоровић подсјетивши да су фактори ризика дијабетеса тип 1 генетске природе, док су за тип 2 пресудни и гојазност, физичка неактивност, преддијабетес, повишен крвни притисак или масноћа.

– Мјерама превенције можемо значајно допринијети спречавању настанка дијабетеса или успоравању његовог настанка. Те мјере подразумијевају правилну исхрану, физичку активност, и то кроз барем пола часа шетње дневно, регулацију масноће у крви, смањење тјелесне тежине и престанак пушења – казао је др Тодоровић.

Related posts

За свако рођено дијете по 500 марака

admin

ПРЕДСТАВА „ИНТИМНО“ ОГОЛИЛА СТВАРНОСТ

admin

Српска и Србија обиљежавају заједнички празник

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još