Eкономија

Добар род пшенице прати солидна цијена

Љетне врелине проузроковале су раније сазријевање стрних жита, па се жетва пшенице на већини парцела на подручју Дервенте приводи крају, а ратари су сагласни да је принос хљебног жита задовољавајући, као и цијена.

Иако су договори у вези са откупном цијеном пшенице и даље актуелни, просјечна цијена од 0,36 марака по килограму, судећи према тренутној ситуацији, могла би да задовољи и рачуницу ратара, али и откупљивача.

„Пољопривредник“, највећи произвођач хљебног жита на подручју града, под пшеницом је ове године има више од 700 хектара, а приносом од око шест тона по хектару, су задовољни.

– Сушни период и високе температуре, који су претходиле жетви, утицали су на веома лош квалитет зрна с тим да је принос солидан – рекао је директор предузећа Златко Микеревић додавши да „Пољопривредник“ и ове године откупљује пшеницу и то по цијенама вишим него лани.

– Имамо четири различите врсте квалитета хљебног жита које откупљујемо, а цијена у зависности од квалитета варира од 0,32 до 0,40 фенинга по килограму, што је знатно више него у протеклој години – објаснио је Микеревић додајући да половину пшенице из силоса пласирају на тржиште, а половину користе за производњу сјемена.

Пшеницу је са њиве „скинуо“ и Драго Перић који тврди да осињски крај ове године може да се похвали задовољавајућим приносом.

– Сва пшеница је искључиво за потребе мог домаћинства, нешто за стоку, а остатак иде у млин у замјену за брашно. Иако сам ове године посијао скоро дупло мање, принос је исти као и претходних година. Што се тиче квалитета још чекам процјену – истиче Перић додајући да је за сада задовољан напретком јечма и зоби.

Пуне руке посла ових дана има и Славиша Илић који настоји да искористи погодне временске прилике за жетву.

– Сад је јек жетве. Сви крадемо вријеме прије кише, јер уколико се окиша, имаћемо проблема. Ове године сам посијао више пшенице, и како ствари стоје, нисам погријешио јер сам жњео шест тона по хектару. Дио сам планирао за продају, а кад се сабере подстицај за гориво и виша цијена откупа, задовољан сам – испричао је овај ратар из Велике Сочанице додајући да је ове године услужно пожњео око 100 дунума хљебног жита.

Илић је додао да неколицину трошкова покрије продајом сламе, јер једна „коцка“ сламе кошта од 0,50 до 0,80 фенинга.

Услуге

Сезона је у пуном јеку за све који услужно обављају жетву, а Борислав Стјепановић истиче да је цијена вршидбе већ неколико година иста и да се овај посао све мање исплати.

– Пшеницу с њива „скидамо“ за 25 марака по дунуму. Скупље је гориво и одржавање комбајна, па нам се овај посао слабо исплати – прецизирао је Стјепановић.

Related posts

НОВИ КАПАЦИТЕТИ КРУНА НА 25 ГОДИНА РАДА „ФРУКТА ТРЕЈДА“

admin

„МБ МОТОРС“ СЕРВИС У ПОЉУ НУДИ ШИРОКУ ПАЛЕТУ УСЛУГА

admin

Објављена листа најтраженијих
занимања у БиХ

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još