Друштво

Добра дјела покретач
сваког друштва

Осјећај када некоме помогнете, не очекујући ништа заузврат, и неким својим дјелом учините да некоме барем за тренутак буде лакше, заиста је прелијеп и покретач је за све будуће волонтерске активности.

Казале су то чланице Локалног волонтерског сервиса Матеја Лугоњић и Андријана Плавшић које су заслужиле похвалнице Министарства породице, омладине и спорта РС и Волонтерског сервиса РС. Ове Дервенћанке нашле су се у друштву волонтера из читаве Републике Српске Српске у чију част је поводом Међународног дана волонтера, 5. децембра, у Бањалуци приређена свечаност и додјељене похвалнице.

Свечаности је присуствовала шеснаестогодишња Матеја Лугоњић која је годину активни волонтер.

– Захваљујући промоцији Локалног волонтерског сервиса у школи заинтересовала сам се за волонтеризам и укључила у волонтерски рад. Годину дана, колико волонтирам, није дуг период, али сам се заиста трудила да будем активна. Мислим да ми је признање дало само још јачи вјетар у леђа да наставим овим путем – казала је Лугоњићева на коју је до сада најјачи утисак оставило дружење са кориснима Геронтолошког центра.

– Контакт са старијим генерацијама и дружење са њима, заиста је оставило велики утисак на мене. Прелијеп је осјећај када некоме пажњом измамите осмијех на лице. Када смо проводили вријеме са њима, ти људи су били истински срећни. Са неким од њих још увијек сам у контакту – додала је Лугоњићева која би вољела да дервентски Волонтерски сервис буде још бројнији, првенствено млађим људима.

– Волонтерски рад није превелика обавеза и није нешто што на свакодневном нивоу може да исцрпи, тако да би више младих могло да буде ангажовано – рекла је ова ученица којој је похвалница потврда да је пут помагања другима исправан.

Андријана Плавшић је као члан дервентског волонтерског сервиса већ била дио бројних акција, а своје залагање не намјерава да занемари.

– Ова година се на неки начин истиче од претходних, по пројектима и разноврсности. Била сам укључена у осам акција, а све активности имали смо прилику да промовишемо на Сајму привреде и туризма у августу.Основни мотив за моје дугогодишње залагање јесте помагање онима којима је помоћ потребна. То нам даје мотивацију и гради нашу личност – казала је Плавшићева додавши да су искуства стечена на овај начин непроцјењива.

– Мотивацију такође пружају и други волонтери. Што нас је више укључених, свјеснији смо колико је волонтерски рад корисан, отвара нам врата ка новим могућностима, људима, знањима и вјештинама. Као волонтер, прошла сам обуку за фотографа, декупаж технику, рад са дјецом – додала је ова Дервенћанка којој похвалница републичког Волонтерског сервиса служи на помос.

– Изузетно сам поносна и срећна, јер је ово признање показатељ да се волонтирање цијени. Такође, веома ми је драго да постоји Локлани волонтерски сервис који има широм отворена врата за младе, али и све друге суграђане, за њихов ангажман – рекла је Плавшићева.

Лугоњићева и Плавшићева чланови су и дервентског Удружења „БиосПлус“.

Нови волонтери

Како је оцијенила Матеја Лугоњић најбољу прилику за допринос заједници имају средњошколци.

– Период средње школе смтарам да је најбољи за почетак волонтирања, јер нисмо презаузети обавезама, а нисмо ни премлади да не можемо да схватимо стварну вриједност волонтирања – казала је Лугоњићева, а Андријана Плавшић додаје да младе треба подстицати да чине корисне ствари за заједницу.

– Једна дјевојка ми се обратила послије награде са жељом да постане волонтер. То је доказ да младима само треба дати мали вјетар у леђа и да осјете да су цијењени – казала је Плавшићева.

Related posts

У голубовима
пронашао пријатеље

Derventski List

ЧИТАВА ДЕРВЕНТА СУТРА И У СУБОТУ УЈУТРО БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Сутра уређење путног
правца ка Календеровцима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još