Друштво

ДОМАЋУ ЗИМНИЦУ ПРАВЕ ПО ЖЕЉИ КУПАЦА

Породица Ратковац на свом имању у Доњем Детлаку већ двије деценије бави се узгојем поврћа, а од плодова из свог узгоја праве зимницу по наруџби.

Кисели краставци и паприке, туршија, ајвар или парадајз сос, све по жељи наручиоца, Ратковци припремају према домаћој рецептури. Идеја о прављењу и продаји зимнице јавила се када су почели проблеми са пласманом и продајом свјежег поврћа, а с обзиром да се ради о органским производима, прерада поврћа била је једино рјешење да род не пропадне-

  • Садња поврћа је проистекла из сопствених потреба, јер смо породица која живи на селу и нема оправдања да купујем нешто што могу сама да произведем. С временом смо повећавали засађену површину зарад продаје свјежег поврћа, али исто тако с временом постало је све теже пласирати узгојено поврће – каже Нада Ратковац додајући да поврће узгајају у пластеницима, али и на отвореном.
  • У пластеницима су паприка и парадајз и мања количина краставаца. На отвореном су засађене паприке ајварке, махуне, грах и корнишони што је намијењено за прераду, плус поврће за наше домаћинство – прича Зоран Ратковац давши да поврће прерађују искључиво по наруџби које примају током читаве године.
  • Правимо оно што људи траже. Примамо наруџбе и на основу њих планирам и бербу и производњу, али и садњу. Примат у нашој преради има ајвар, а новитет је пекмез истичу домаћини уз тврдњу да се све испоручује одмах по паковању у амбалажу и да то њихови купци знају, те да је то један од главних разлога што се са сваком годином повећава број купаца.

Здрава храна

Домаћинство Ратковац поноси се чињеницом да засађене културе не третирају „хемијом“.

  • Ми другу башту немамо. Оно што једемо ми, то продајемо и другима. Мислим да су то људи препознали те да због наруџбе превазилазе наше капацитете производње – кажу ови домаћини.

Related posts

На стазе знања закорачило 119 првачића ОШ „Никола Тесла“

admin

СКУД „ДЕРВЕНТА“ ГОСТОВАО У ТРСТЕНИКУ

admin

Ћирилица брод који се
брани од најранијег узраста

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još