ИЗДВОЈЕНОНовости

Дом здравља се припрема за вакцинацију

Припреме за вакцинацију против корона вируса интензивне су и у дервентском Дому здравља, а група медицинског особља већ сутра почиње едукацију за предстојећу имунизацију.

Рекао је то директор Дома здравља у Дервенти др Мирко Шаран који је именован за координатора вакцинације између Министарства здравља и социјалне заштите, Института за јавно здравство и општинског Штаба за ванредне ситуације. Шаран је казао да, иако за сада нема конкретније инструкције надлежних, циљ је да Дом здравља буде спреман када вакцине против КОВИД-19 стигну како би вакцинација несметано текла.

– За сада још увијек не знамо која количина вакцина ће нам бити достављена, али очекујем да ће према приоритетима који ће бити утврђени, један дио доза омогућити вакцинацију комплетног особља у Дому здравља, те запослених у школама, вртићима, домовима за старија лица, као и другим јавним установама – рекао је Шаран.

Додаје да предстоји и утврђивање начина пријављивања и евиденције становништва заинтересованог за вакцину.

– Планирамо да, када стигне вакцина, вакцинацију организујемо на десетак пунктова како би процес био олакшан и како би се одвијао у краћем временском периоду – објаснио је директор Дома здравља.

Он је истакао да је прошле седмице почело серолошко тестирање запослених у службама Дома здравља.

– Желимо да добијемо податке колико је наших запослених симптоматски или асимптоматски преболовао инфекцију изазвану корона вирусом и да утврдимо колико их има антитијела, У неку руку, почели смо серолошко тестирање како бисмо особље релаксирали и истовремено утврдили ко би од њих требало да буде међу првима да прими вакцину – казао је Шаран.

Вакцинација против корона вируса у Републици Српској је почела средином мјесеца, а 2.000 доза вакцине „Спутњик“ најприје  примају медицински радници запослени у ковид одјељењима.

Масовнија вакцинација становништва, према најавама надлежних, требало би да почне посљедњих дана фебруара, када се очекује да пристигне још 200.000 доза „Спутњика“ за имунизацију 100.000 становника.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић рекао је раније да би у Српску требало да стигне укупно 400.000 доза руске вакцине, али и одређене количине вакцине „Фејзер“ и „Астра Зенека“. Вакцинација ће бити бесплатна.

Апел

Др Мирко Шаран је апеловао на грађане да се вакцинишу када имунизација почне.

– Вјерујем да је сувишно и помињати колико је значајно да се грађани вакцинишу, не само због себе, већ и због људи око себе. Вакцинација свакако значи корак напријед у смислу озбиљније одбране организма од вируса и надам се да ће сви који желе да се вакцинишу добити прилику за то – рекао је Шаран.

Related posts

НАЈМЛАЂИ ДЕРВЕНЋАНИ ОСМИЈЕСИМА ОБОЈИЛИ ГРАД

admin

Сарадња са медијима
веома коректна

Derventski List

ПОЧЕЛА ЈЕ ШКОЛСКА ГОДИНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još