ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Дувански дим подмукли убица

Иако је пушење један од најчешћих фактора оболијевања од неких од најтежих болести, попут карцинома плућа, те срчаних и кардиоваскуларних обољења, трећина одраслих становника Републике Српске су активни пушачи, а пушење све више узима маха и међу дјецом.

Навели су то из дервентског Дома здравља поводом Националног дана борбе против дуванског дима који се обиљежава 31. јануара.

Процјењује се да сваке године у свијету око осам милиона људи умре од посљедица пушења, а нису поштеђени ни пасивни пушачи, тачније они који живе и раде у близини пушача.

Према истраживању проведеном 2018. године у Републици Српској, готово 39 одсто дјеце узраста од 13 до 15 година пробало је неки од дуванских производа, а готово 12 одсто испитаника свакодневно конзумира дуванске производе. Према тим подацима, око 34 одсто одраслог становништва РС активни су пушачи.

 

С обзиром на досадашња истраживања, те штетност коју узрокује конзумирање дуванских производа, Дом здравља Дервента у оквиру својих редовних активности едукује ученике основних и средњих школа о здравом начину живота и ради на подизању свијести о штетним производима.

 

– Дом здравља Дервента у оквиру своји редовних активности Службе породичне медицине, Центра за ментално здравље, Гинекологије, Педијатрије и Хигијенско – епидемиолошке службе, едукује ученике основних и средњих школа, као и жена које се припремају за трудноћу, трудница и мајки новорођенчади о штетном утицају дуванског дима на могућност зачећа, развој плода и малог дјетета, као и едукацију пушача о методама одвикавања од пушења. Разумно је опредјелити се за здравље, јер конзумирањем дуванских производа трујемо и угрожавамо себе и своје најближе – истакли су из Дома здравља.

Штетност

Стручњаци наводе да трећина дуванског дима остаје у плућима пушача, док двије трећине изађе у ваздух и поново га удишу и пушачи и непушачи. У овом диму налазу се више од 4.000 различитих хемијских састојака, од којих је за више од 50 доказано да су канцерогени. Најпознатији од њих – никотин ствара зависност.

Закони

У Републици Српској на снази је неколико законских рјешења којим је циљ смањење учесталости пушења и штетних посљедица пушења на здравље људи. Ради се о забрани рекламирања дуванских производа, продаје дуванских производа малољетним лицима, те додатним опорезивањем дуванских производа.

 

 

 

 

 

 

Related posts

Католички вјерници
прослављају Божић

Derventski List

У току пријаве за припремни програм и ЦИВИТАС-ове радионице

admin

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О НАСИЉУ У ПОРОДИЦИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još