ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ БЕРИЋЕТНИЈА НЕГО ЛАНИ

Жетва пшенице на парцелама широм општине је у пуном јеку, а први приноси показују да су рок и квалитет натпросјечни.

Принос хљебног жита по хектару ове године је од шест до чак девет тона, а дервентски произвођачи, за разлику од прошле године када је киша „пожњела“ већину рода, задовољно трљају руке. Разлог за то су, како истичу, повољни временски услови који су погодовали пшеници од саме сјетве, па до пуњења зрна, те зрења, али и адекватни третмани.

Просјечан принос на парцелама „Пољопривредника“ је шест до седам тона по хектару, а директор овог друштва Златко Микеревић истиче да имају и парцела које дају девет тона по хектару.

  • Принос пшенице је неупоредиво бољи ове године него протекле, а за квалитет можемо са сигурношћу да тврдимо да је изузетно добар. Прошле године су пале велике количине кише баш у сезони жетве, а зрно је било изразито лошег квалитета. Ове године, пак, временске прилике су нам ишле на руку – казао је Микеревић додавши да пшеницу за сада складиште у силосе чекајући повољну откупну цијену.
  • Посљедњих година сва пшеница остајала је у нашој земљи, а прије тога је главнина рода одлазила пут Турске – додао је Микеревић казавши да је „Пољопривредник“ ове године узгојио и уљану репицу на 400 хектара.
  • У току је жетва и уљане репице, а принос је три тоне по хектару што је отприлике и просјек – констатовао је Микеревић.

Млин „Браћа Марјановић“ за сопствене потребе сије неколико хектара пшенице, а година је, како кажу, више него добра.

  • Прошла година је била катастрофална. Ове године принос од шест тона по хектару је и више него добар посебно ако узмемо у обзир да је квалитет зрна на задовољавајућем нивоу. Могу рећи да се улагање у сјетву исплатило – казао је Миленко Марјановић један од власника, додајући да пшеницу прерађује за сопствене потребе, те да ће накнадно утврдити да ли квалитет овогодишњег рода задовољава критеријуме млинара.

Јевто Новаковић из Велике Сочанице има свој комбајн и бави се услугама жетве пшенице. По сезони са парцела „скине“ и више од 30 хектара пшенице, а за разлику од протекле године када је жетву завршио средином августа, истиче да је овогодишња већ при крају.

  • Временски услови заиста иду на руку пшеници. Мада, није све ни до тога, начин обраде и прихране играју такође велику улогу – констатовао је Новаковић.

За ратаре који немају осигуран откуп пшенице, тек слиједи потрага за купцима и повољном цијеном, али узимајући у обзир подстицаје и тренутну цијену хљебног жита, пољопривредници би ове године могли да буду задовољни.

Сјеменска пшеница

У наредним данима у „Пољопривреднику“ почиње дорада пшенице за производњу сјемена.

  • Ове године очекује се већа потражња сјеменске пшенице због ситуације коју је изазвала пандемија вируса корона. Сјеменска пшеница покрива 300 хектара која ће у наредних десет дана почети да се обрађује у нашем дорадном центру – рекао је Златко Микеревић.

Related posts

Дијелови града
данас без струје

Derventski List

ДЕРВЕНТА СПРЕМНА ЗА ДОЧЕК ДЈЕЦЕ С КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

admin

Убрзан ритам нових генерација захтева промене у образовном систему

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još