Друштво

Жеље ђака приближити потребама привреде

Усклађивање потреба привреде са жељама ученика и могућностима средњих школа при креирању уписне политике за 2022/2023. годину било је тема прошлоседмичног састанка представника Градске управе, основних и средњих школа, те Подручне привредне коморе и Бироа за запошљавање.

Из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности казали су да је састанак организован у циљу усклађивања мишљења о уписној политици за идућу школску годину.

– Школе морају да узму у обзир потребе привреде, жеље ученика, али и стање на Заводу за запошљавање, а састанак је прилика да се усагласе жеље и могућности – казао је в.д. начелника овог одјељења Славен Пашалић истакавши да је став локалне управе да се свршеним основцима у школској 2022/23. години понуди и једно одјељење техничара обућарске струке.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић истакао је да је нелогично да у Дервенти која у обућарској индустрији запошљава око 1.700 радника недостаје квалификованих радника.

– Зашто нудити дјеци куварску или пољопривредну струку ако ће они послије школе да покуцају на врата фабрике обуће? Зашто не дозволити дјеци да надограђују своје знање, односно дати им прилику да упишу факултет – казао је Пазуревић који је и директор фабрике обуће „Санино“ истакавши да ова фирма има простора да запосли двадесетак инжењера обућарства.

– Имамо капацитет да проширујемо и модернизујемо производњу, да не радимо само услугу, него да имамо свој бренд, али немамо стручног кадра – истакао је Пазуревић.

Директор Подручне привредне коморе Добој Срећко Стојаковић нагласио је да понуда коју креирају средње школе на основу жеља ученика не даје прави увид у потребе и захтјеве тржишта.

Из средњих школа су истакли да проблем представља  незаинтересованост ђака за занимања која привреда потражује.

Послије креирања приједлога уписне политике, на који мишљење даје и Градска управа, коначну одлуку о струкама и занимањима која ће бити понуђена ђацима током уписа, даће Министарство просвјете и културе РС.

Број ученика

Основну школу, према подацима директора школа, на прољеће ће завршити 50 ученика више него у претходној школској години. Протекле године основно  образовање завршено је за 172 ђака, док ће их у школској 2021/21. години девети разред завршити 222.

Related posts

ДЕРВЕНТА ДОБИЛА ТРИ ПРЕДСТАВНИКА У „РИТМУ ЕВРОПЕ“

admin

„Божији човјек“ и „Породица Адамс 2“ 30. новембра

admin

На радионици савладајте вјештине плетења

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još