Друштво

Животне радости и туге
дијеле пуних 80 година

Близанци Милутин и Драгутин Ђурђевић из Доњих Церана на празник Благовијести, 7. априла, прославили су 80. рођендан и то изненађењем које су им приредили дјеца и унуци пред којим нису могли да задрже сузе радоснице.

Рођени 1944. године, као девето и десето дијете оца Бошка и мајке Недељке, истакли су да је прави благослов имати велику породицу, али и један другога.

У духу радости и узбуђењу због прославе и поклона као и позитивних утисака, близанци, 60 минута старији Милутин и, млађи Драгутин, за Дервентски лист присјетили су се испуњеног живота, радосних тренутака, али и оних мање лијепих животних периода.

– Отхранили су нас отац и његови стриц и стрина, јер нам је мајка преминула када смо имали пет година. Били смо сиротиња, нас десеторо дјеце, отац и стриц и стрина, али смо лијепо живјели, пуна кућа нас је била. Од те пуне куће сада смо само нас двојица остали – испричао је Драгутин који се са братом близанцем први пут раздвојио када је Милутин отишао да ради у Србију.

– Прије него што смо пошли трбухом за крухом, почели смо момковати, ишли на прела заједно и то у Појезну, Осињу, Дријен, Смртиће, наше Церане, па чак и у Глоговац. Цуре су биле лијепе, играло се коло, шалили смо се, забављали, једноставно били млади. Онда је Милутин отишао у Бечеј да ради, а ја сам добио позив за војску и отишао сам 1962. године прво у Титоград, па у Мостар и искрено било ми је тешко баш тако далеко од брата – рекао је Драгутин.

Ђурђевићи су се присјетили и како су се са осталом браћом и сестрама окупили по повратку из Њемачке.

– Отишао сам у Њемачку да радим, 1969. године, са једним од старије браће. Нисам знао језик, али некако сам успио да им објасним да имам брата близанца и ускоро је и он дошао да ради. Тамо смо положили возачки испит, а ја сам на крају из Њемачке дошао са „фићом“. Нажалост, у Минхену смо радили „на црно“, па нас је ухватила и полиција и „зарадили“ и затвор – испричао је кроз смијех Милутин присјетивши се да су их по повратку из Њемачке дочекали браћа и отац и тада је настала и заједничка фотографија мушких чланова породице, а по један њен примјерак стоји уоквирен у кући сваког брата.

– Свакако, за то вријеме у Њемачкој смо зарадили за машине за пољопривреду, трактор и скућавали се, а помагали смо и другој браћи – додао је Милутин, а Драгутин је додао да су браћа живјела врло сложно.

– Никад се нико од нас, а посебно нас двојица, нисмо завадили. Било је ту ситних свађа, као и свугдје, а иако смо били раздвојени, што је било чудно и тешко, откад смо се вратили, нисмо се ни раздвајали. И данас су нам куће близу, заједно ручамо, пијемо каву – додао је Драгутин, а Милутин је казао да су обојица богати људи чији живот је испуњен дјецом, унучадима и праунучадима.

Браћа Ђурђевић истакли су да су захвални свима који су уљепшали њихов рођендан доласком, поклонима и честиткама, али да ипак највећу захвалност дугују главним организаторима, Драгутиновој кћерки Нади и унуку Дарку.

– Мало смо их слагали јер смо рекли да ћемо ићи у ресторан на ручак како бисмо обиљежили рођендан. Окупили смо четрдесетак чланова породице да бисмо то лијепо, сви заједно прославили – објаснио је Дарко Ђурђевић, а и његова мајка Нада потврдила је да су сви чланови породице блиски.

Грамофон

Браћа Ђурђевићи, Миле и Гуто, како их сви познају, још од младих дана прави су весељаци, а гдје год су пошли пратила их је пјесма. Неријетко су пјевали и на прелима, као и дјевојкама под прозорима, а Милутин је у селу познат и као први који је купио грамофон.

– Имали смо стару краву, коју смо продали и купили грамофон. Са грамофоном сам највише био популаран у вријеме перушања кукуруза, када би ме сви звали да се мало забавимо. Одигра се коло, људи се одобровоље и онда се перуша и одради све што је требало – објаснио је Милутин.

Related posts

Малишанима из „Трола“ и
„Бамбија“ свјетлоодбојни прслуци

Derventski List

Средњошколци на настави
без мобилних телефона

Derventski List

Католички вјерници
прослављају Ускрс

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još