Друштво

СТАРА ЦРКВА УСКОРО ПОД КРОВОМ (ФОТО)

Стара црква у Српској вароши, чија обнова је почела прошлог прољећа, ускоро би требало да буде покривена, а ако радови буду ишли према плану, храм би требало да буде завршен до краја ове године.

Храм који је подигнут 1855. године, био је симбол православља у Дервенти, а миниран је током посљедњег рата, на Спасовдан 1992. године. Када буде обновљен, заједно са звоником, светосавским домом и мртвачницом, чиниће комплекс, који ће бити мјесто новог окупљања православног становништва овог краја.

Предсједник Грађевинског одбора за изградњу цркве Драго Наградић казао је да има још доста посла како би комплекс добио свој прави сјај.

– Када црква буде изграђена, слиједи набавка крстова и комплетно опремање унутрашњости. Послије тога, наставићемо са градњом мртвачнице, која ће бити дио комплекса, а она ће, вјерујем, у овој години бити саграђена. Сљедећи корак је изградња Светосавског дома – додао је Наградић који је и кум темеља храма.

– Црква у Српској вароши још у младости ми се урезала у памћење и од завршетка рата нешто ме вукло ка томе да је обновимо – присјећа се Наградић.

Храм у Српској вароши ће, према ријечима свештеника Илије Јовића, изгледом подсјећати на онај који је изграђен давних година. С обзиром на то да је порушен помоћу великог броја експлозивних средстава, један дио темеља је нестао, а преостали дио је заштићен. Остала су и звона која се тренутно налазе на монтажном звонику код Саборног храма у центру града, а планирано је да буду враћена на обновљени звоник у Српској вароши.

– Вољели бисмо кад бисмо све наше идеје могли преточити у дјело, али идемо постепено уз Божију помоћ и молитве свих људи са ових простора. Надамо се да ћемо овај наш храм завршити у догледно вријеме – каже Јовић.

Благослов за обнову храма стигао је и од епископа зворничко – тузланског Фотија.

 

Донације

Драго Наградић истиче да обнова Старе цркве не би била могућа без помоћи вјерника и институција.

– Међу већим донаторима су Министарство за избјеглице и расељена лица РС, као и Министарство цивилних послова БиХ, а надамо се да ће и у наредном периоду средства из тих извора пристизати за овај пројекат. Али, највредније и најљепше прилоге добијамо од парохијана, који ову цркву носе у срцу – истакао је Наградић.

 

Храм је миниран на Спасовдан 1992.Црква у рушевинамаЦрква прије рушења

Related posts

УЧЕНИЦИ ПРИРЕДБОМ ПОКАЗАЛИ КРЕАТИВНОСТ

admin

Ученици дио школских
саобраћајних патрола

Derventski List

Лука и Софија најчешћа имена

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još