EкономијаИЗДВОЈЕНО

ЗАПУШТЕНУ ПАРЦЕЛУ У ВЕЛИКОЈ ПРЕТВАРА У АЛЕЈУ ЉЕШНИКА

Сеад Диздаревић из Велике, који дуги низ година живи у САД-у, откупио је запуштено и зарасло земљиште у свом родном крају, те подиже засаде љешника на површини од 260 дунума.

Парцелу је протеклог уторка обишао начелник општине Милорад Симић са сарадницима, те се упознао са пројектом.

Координатор послова у овом пројекту Ахмет Карабеговић истакао је везаност Диздаревића за родни крај одакле је и проистекла жеља да улаже у обнову инфраструктуре и развој пољопривреде.

  • Инвестиција је прије свега начин да се ово земљиште врати у првобитно стање, али и једна врста подршке локалној заједници ангажовањем домаћих фирми у изградњи инфраструктуре и покретању нове производње – казао је Карабеговић додавши да је вриједност инвестиције неколико стотина хиљада марака.

Симић је нагласио да читав пројекат заслужује подршку.

  • Ово је прави примјер како дијаспора може да помогне локалној заједници. Општинска управа је упућена у развој и реализацију пројекта, а мој задатак је да овом тиму пружим подршку и омогућим да без проблема заврше започето – закључио је Симић.

„Еко – Босанска посавина“ је преузела послове припреме, обраде и садње култура, а инжењер воћарства и виноградарства Бранислав Чокић нагласио је да је у питању густи склоп садње, те да је циљ рентабилност парцела, односно већа искористивост површине.

  • Уз нашу логистику Диздаревић је засадио 16.450 стабала љешника. Први значајан род очекујемо у петој години од садње културе, а до тада примјењујемо систематско окопавање и уређење међуредног и редног простора – казао је Чокић уз констатацију да љешњак није захтијевна биљка, тражи редовно окопавање и резидбу, а земљиште као и код осталих дугогодишњих засада треба да буде што квалитетније.

Пласман

Бранислав Чокић наводи да пласман љешњака није проблем, те да једини проблем може бити тај да га нема довољно.

  • Сав принос је ове културе планиран је за свјетско тржиште и тај пласман је обезбијеђен још при планирању садње – изјавио је Чокић.

Related posts

Залихе пуније
за 112 доза крви

Derventski List

ИЗРАДА ЕЛАБОРАТА КОРАК БЛИЖЕ ВОДОВОДУ ЗА ОСИЊСКИ КРАЈ

admin

Уручене награде ауторима најљепших ћириличних рукописа

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još