Друштво

ЗА ГОДИНУ 14 НОВИХ ДИЈАБЕТИЧАРА

У Дервенти и даље расте број дијабетичара, а само током ове године регистровано је 14 новообољелих, па се број оних који живе са шећером болести попео на 699.

Превентивни прегледи поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса који се обиљежава 14. новембра, а које је до сада организовао дервентски Дом здравља, ове године ће изостати усљед пандемије корона вируса.

– И ове године проводимо активности у складу са мјерама превенције од дијабетеса или шећерне болести, а у току једне године број регистрованих случајева се повећао, тако да је на територији Дервенте регистровано 699 особа, од којих је највише припадника старије животне доби – објаснили су из Дома здравља додавши да међу новообољелим није регистровано ниједно дијете.

Шећерна болест је хронични, системски поремећај метаболизма, који се карактерише трајно повећаним нивоом глукозе у крви, а један од најчешћих облика ове болести је дијабетес мелитус тип 2.

– Дијабетес тип 2 чини око 80 до 90 одсто случајева ове болести, а фактори ризика су позитивна породична анамнеза, животна доб од 40 година и више, гојазност, повишени артеријски крвни притисак, синдром полицистичних јајника и гестацијски дијабетес. На неке од ових фактора не можемо да утичемо, али је зато сва пажња усмјерена на оне на које можемо и то усвајањем навика здравог живота – објаснили су из дервентског Дома здравља додавши да би здраве животне навике могле да спријече или одложе оболијевање од дијабетеса.

Симптоми

Из Дома здравља поручују грађанима да уколико примијете неки од симптома, од који су најучесталији жеђ или учестало мокрење, те појачан апетит уз губитак тјелесне тежине, јаве породичном љекару ради прегледа и контроле лабораторијских налаза.

Related posts

Стручни осврт на терапијски програм ране интервенције

admin

Дружењем и такмичењима
обиљежен Међународни дан инвалида

Derventski List

Занимање са конкретним и примјењивим знањем

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još