ИЗДВОЈЕНОНовости

За капитална улагања више од милион, подршка раду градоначелника

Скупштина града усвојила је данас једногласно План капиталних улагања за ову годину вриједан 1.063.934 КМ, као и извјештаје о раду градоначелника, Градске управе и Скупштине града за прошлу годину.

Овај документ, као и ранијих година, изазвао је највише полемике међу одборницима, али и прегршт приједлога за његову допуну и измјену. Тако је на предложени план капиталних пројеката пристигло 25 амандмана, од којих 24 послије изјашњавања нису прихваћени. Прихваћен је приједлог одборника ХДЗ-а БиХ Маријана Кљајића да за изградњу пута Лупљаница – Врхови, дионица Раскршће – капела Ланиште буде преусмјерено 50.000 КМ.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић казао је да се већина предложених амандмана СДС-а, ПДП-а и ДНС-а односи на већ планиране пројекте извршне власти, док је шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић истакао да се из предложеног документа не види јасно који пројекти су планирани, те да се понављају неки приједлози претходне скупштинске већине од лани, попут изградње тротоара у Улици 1.маја.

Овај план на крају је усвојен једногласно, а подршку већине одборника добио је и извјештај о раду градоначелника и Градске управе у прошлој години, те Скупштине града и скупштинских радних тијела. Одборници опозиције истакли су да је градска администрација требало више да се ангажује на привлачењу средстава са републичког нивоа, док је градоначелник Милорад Симић нагласио да Влада улаже у Дервенту, што доказује и одобрених 800.000 КМ који ће током године бити искоришћени за изградњу приоритетних путева. Такође, нагласио је градоначелник, Дервенту је Влада сврстала у ред напредних локалних заједница, што не би био случај да градска администрација свој посао не ради ваљано.

Одборници су подржали измјене дијела Регулационог плана „Гаковац“ и Акциони план одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским промјенама за период до 2030. године, а полемика у скупштинској сали повела се о одлуци којом се приступа изради Програма зоне санитарне заштите за изворишта „Лупљаница“, „Билића врело“ и „Кораће“ који се користе за водоснабдијевање Дервенте.

На излагање одборнице СНСД-а Маје Пјерановић која је поздравила доношење ове одлуке, помињући прошлогодишњи случај загађења изворишта „Лупљаница“ усљед људског фактора, шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да изворишта треба да буду много боље уређена и да је за поменути случај одговорност стављена на његову парцелу под орахом, иако званични допис надлежних о утврђеном узроку загађења није добио.

Одборница ПДП-а Сања Димитрић рекла је да сматра да би грађани требало да буду обавјештавани о евентуалним загађењима изворишта и предузетим мјерама.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић нагласио је да треба стати у крај свима који својим поступцима загађују изворишта, додавши да се појединци понашају као „еколошке бомбе“.

Ова одлука добила је једногласну подршку одборника, као и извјештај о раду Правобранилаштва РС, сједиште замјеника у Добоју, за прошлу годину, те извјештај о раду Првостепене стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју. Зелено свјетло добила је и Информација о стању јавног реда и мира, те безбједности на подручју града за прошлу годину и одлука којом се дефинише број и распоред основних школа на подручју града.

Скупштина је донијела и више одлука које се односе на кадровска питања, а међу најзначајнијим је именовање Борка Китића на функцију вршиоца дужности директора Геронтолошког центра. Он је на ову функцију именован као приједлог Градског одбора НДП-а, а послије разрјешења Дијане Дероњић са ове функције, на њен захтјев.

Разријешени су претходни и именовани нови предсједници Комисије за мјесне заједнице и Одбора за регионалну и међународну сарадњу, а именован је и нови члан Комисије за статут и прописе Скупштине града. Донесено је рјешење о измјени рјешења о именовању чланова Управног одбора вртића „Трол“ и донесена одлука о расписивању конкурса за избор члана УО у овој установи из реда оснивача. Донесена је и одлука о расписивању конкурса за именовање три члана УО Градске туристичке организације, а изабран је и кандидат за члана Школског одбора ОШ „19. април“ и именован савјет за израду измјене дијела Регулационог плана „Центар Исток – Центар Запад – Блок Запад“.

На самом почетку засједања, са дневног реда је на захтјев замјеника градоначелника повучен Приједлог одлуке о измјенама Статута града, а дневни ред је допуњен тачкама које се тичу избора Сање Малешевић, Дениса Зеленике и Саше Панића за чланове Градске изборне комисије на период од седам година. Допуна се односила и на измјену у Комисији за именовање у Геронтолошком центру, те именовање Комисије за примопредају дужности између именованих лица у Јавном предузећу „Дервентски лист и Радио Дервента. Поменуте тачке су усвојене, а мјесто на дневном реду није нашао поновни приједлог десет одборника СДС, ПДП и ДНС за разрјешење директора Дома здравља због истека мандата.

Коментаришући данашње засједање градоначелник Милорад Симић истакао је значај усвајања Плана капиталних улагања, који ће уз средства суфицита, те улагања 800.000 КМ средстава Владе РС, Дервенту увести у значајан инвестициони циклус.

– Сви пројекти планирани капиталним буџетом ће бити реализовани, с предлагањем амандмана на већ предложене пројекте, опозиција је покушала да се све сведе на политичку причу. Прошле године су капитални буџет од 1,7 милиона КМ свели на 2.000 од предложеног. Због тога смо код Владе аплицирали за средства како би била завршена изградња планираних путева. Одобрено нам је 800.000 КМ, расписали смо тендер и напомињем да та средства не улазе у буџетски оквир, односно Скупштина не одлучује о њиховој расподјели – казао је градоначелник напоменувши да је у току и реализација једног од највећих пројеката у руралном подручју, изградња осињског водовода, чија финансијска конструкција, уз средства из буџета и учешће мјештана, не би требало да доведе до кредитног задужења.

– Овај пројекат је већ ушао у фазу пројектовања 22 секундарна вода, а у складу са приливом средстава која су обавеза мјештана, ови водови ће бити грађени – казао је Симић.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић казао је да план капиталних улагања увијек садржи приоритетне пројекте.

– Од планираних 1.063.934 КМ, 363.000 КМ чине средства водних накнада, док је 700.000 КМ предвиђено за осталу инфраструктуре, и то већином за рјешавање већ започетих инфраструктурних пројеката, а прије свега рјешавања питања водоснабдијевања и канализације и одводње оборинских вода. Свакако, увијек је интересантна изградња путне инфраструктуре, гдје сигурно никад није довољно средстава за реконструкцију, изградњу или завршетак постојећих приоритета. Одборници се мимоилазе у мишљењу шта је приоритет, односно шта је прва потреба грађана, што је и нормално – рекао је Јефтић коментаришући да је једна од највећих ставки када се ради о капиталним улагањима Улица 1. маја.

– Можда ова улица заслужује да иде у потпуну реконструкцију, јер рјешење није само тротоар, треба ријешити и инсталације под земљом, то је и одводња воде, дотрајала водоводна мрежа. Ипак, за сада један дио средстава је предвиђен за рјешавање те водне инсталације под земљом, а овај дио гдје је технички лакше могуће, рјешаваћемо тротоаре. Та улица је веома важна за функционисање града јер добрим дијелом повезује центар града и пут до школе ученика из насеља Чардак и Гаковац – казао је Јефтић.

Предсједник Скупштине града Бојан Радановић нагласио је да је сједница протекла без проблема, уз мало жучнију расправу о плану капиталних улагања што је било и очекивано.

  • Ово питање је и иначе осјетљиво, а поготово у изборној години када се, нажалост, користи за неке политичке промоције, што је вјероватно био случај и данас – рекао је Радановић.

Шеф клуба одборника СДС-а Перо Ђурић истакао је да су амандмани предложени ради тачног одређивања средстава за пројекте за којa су намијењена.

– Ми смо предлагали амандмане који су у склопу буџета, само смо хтјели да поједноставимо ствари и да се тачно одреди колика су средства која су предвиђена за неку ставку – рекао је Ђурић коментаришући и повлачење са дневног реда тачке која се односила на измјене Статута града казавши да се тиме показује да већина није стабилна.

– Вјерујем да за многе ствари у будућем периоду неће имати 15 руку – оцијенио је Ђурић.

Related posts

Засеок Николићи добија градску воду

admin

Корона, за сада, не пали аларм у школама

admin

ПРЕДСЈЕДНИЦА СРПСКЕ ПОСЈЕТИЛА ПОРОДИЦУ САВКОВИЋ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još