ДруштвоИЗДВОЈЕНО

За развој пољопривреде и села 489.000 КМ

Скупштина града усвојила је данас План коришћења средстава за подстицање развоја пољопривреде и села за 2022. годину у износу од 489.000 КМ који ће бити распоређени пољопривредницима у више области.

В.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао је да je план израдјен на основу извјештаја о кориштењу средстава за ове намјене у прошлој години.

Одборник СНСД-а Давор Симић казао је да је према подацима надлежног одјељења у мандатима актуелне власти од 2006. до 2021. године у пољопривреду из градског буџета кроз подстицаје уложено око пет милиона марака, док је претходна власт за ове намјене није издвајала ни марку. Да би средства која на крају године преостану од предвиђеног плана требало улагати у пољопривреду и развој села, као што је то учињено лани кроз усмјеравање око 90.000 КМ за осињски водовод, смара одборник СНСД-а Дарко Бећаревић.

  • Тај новац, кроз изградњу водовода, највише је од користи управо пољопривредницима из овог краја – рекао је Бећаревић.

Шеф Клуба одборника СДС-а Перо Ђурић казао је да су издвајања града за пољопривреду недовољна.

  • У ову област, према закону, требало би уложити десет одсто буџета, јер шта је 489.000 КМ у односу на буџет града од 19 милиона. Такође, жалосно је што ни тих око 490.000 КМ не буде распоређено – казао је Ђурић.

Замјеник градоначелника Синиша Јефтић казао је да се план подстицаја пољопривреде и села креира у складу са извјештајем о коришћењу ових средстава у претходној години и у складу је са плановима Владе РС у овој области.

  • Годишње у Дервенти у област пољопривреде кроз подстицаје града и републичке подстицаје и пројекте буде уложено око три милиона КМ. Тачно је да је потребно више, али потребно је размишљати и о другим облицима подршке, као и о јачим контролама утрошка тих средстава – нагласио је Јефтић.

Одборник СДС-а Бранко Катанић предлагао је интервентну помоћ пољопривредницима из буџета града због актуелних поскупљења горива и репроматеријала, а шеф Клуба одборника СП-а Славен Гојковић подсјетио је да је план подстицаја за пољопривреду дефинисан овогодишњим буџетом, те да би за евентуално његово проширење било потребно кориговати буџет.

Усвојеним документом дефинисано је да ће предвиђена средства за подстицај развоја пољопривреде и села бити додјељивана на основу Правилника о начину и условима расподјеле новчаних подстицаја који ће донијети градоначелник.

Овим правилником биће прописани услови које морају испунити корисници за остваривање права на подстицај, максимални износ подстицајних средстава који може бити додјељен по врстама подстицаја, потребна документација, намјена новчаних средстава и критеријуми по којима се наведена средстава додјељују.

Такође, висина подстицајних средстава и исплата утврђују се након обраде и обрачуна приспјелих захтјева, планираним средствима по појединим ставкама подстицаја, као и динамиком пуњења буџета за текућу годину.

Планом је предвиђена сљедећа расподјела средстава:

– Директна подршка сточарској производњи – планиран износ до 340.000 КМ, и то за:

  1. подстицај за приплодну стоку
  2. подстицај за производњу млијека ( музна грла)
  3. подстицај за производњу меса
  4. подстицај формирању мини фарми

5.подстицај пчеларској производњи

  1. подстицај специфичној врсти пољопривредне производње
  2. подстицај за узгој и производњу рибе.

– Директна подршка биљној производњи – планиран износ  до 35.000 КМ, и то за:

  1. подстицај за љековито, ароматично,зачинско и индустријско биље и хељду
  2. подстицај за производњу поврћа и цвијећа у затвореним просторима и на отвореном
  3. подстицај за органску производњу.

– Подршка дугорочном развоју – односи се на инвестиције на пољопривредним газдинствима – планиран износ до 50.000 КМ, и то за:

1)  инвестиције у биљној производњи – изградња стакленика и пластеника

2)  подизање вишегодишњих засада

3)  набавка производно – технолошке опреме.

Коришћење средстава од накнаде за промјену намјене пољопривредног земљишта, закупа и концесионе накнаде за коришћење пољопривредног земљишта у својини Републике Српске – планиран износ до 20.000 КМ, и то за:

1) Оспособљавање и уређење пољопривредних земљишта која су деградирана и запуштена

2) За поправку и побољшање плодности земљишта путем калцификације

3)  Испитивање плодности земљишта

4) За спровођење поступка додјеле пољопривредног земљишта у својини Републике Српске у закуп.

– Подстицање организованих облика пољопривредних произвођача – планиран износ до 4.000 КМ.

– Подршка суфинансирању пројеката у пољопривреди  – планиран износ до 40.000 КМ.

Ускоро опширније…

Related posts

Одгођен концерт
„Теби звијездо сјајна“

Derventski List

Спремни да дјелују у
случају земљотреса

Derventski List

„Фазонко“ представом упознао
дјецу о њиховим правима о обавезама

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još