ДруштвоИЗДВОЈЕНО

За свако рођено дијете по 500 марака

Свако новорођено дијете у Дервенти из буџета града биће даровано износом од 500 марака, а ова пронаталитетна мјера утврђена је новим Правилником о начину остваривања и висини новчане помоћи за свако новорођено дијете који је донијела Градска управа.

У односу на досадашње мјере за подршку породицама у Дервенти, новим правилником је дефинисано да свако новорођено дијете буде даровано истим износом, односно са по 500 КМ, без обзира на то које је по реду рођења. До сада је износом од 600 марака било даривано свако треће и сљедеће дијете у породици, као и близанци и тројке са по 1.000 марака по дјетету.

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао је да се јавила потреба да се новчано помогну и прворођена и другорођена дјеца.

– Сваке године роди се између 200 и 220 дјеце из Дервенте и због тога смо изједначили износ за сву новорођену дјецу. Зато смо прошле године приликом усвајања буџета предвидјели 150.000 марака за текућу помоћ породицама, дјеци и младима. Од тог износа 100.000 марака је планирано за свако рођено дијете – рекао је Пашалић.

Он је додао да је 50.000 марака предвиђено и за суфинансирање боравка дјеце у приватним предшколским установама.

– У току је израда правилника и изналажење начина да се ова мјера реализује – рекао је Пашалић.

Из Градске управе подсјећају да је се из буџета града суфинансира и вантјелесна оплодња, те да су издвајања за овај вид подршке од лани повећана.

– Од прошле године смо повећали износ за ту намјену на 3.500 марака по захтјеву који један пар има право једном годишње да поднесе и то за жене од навршених 45 година. За ту намјену издвојено је 30.000 марака – рекао је Пашалић додајући да је у прошлој години одобрено шест захтјева за овај вид помоћи.

Подршка из буџета града обухвата и ђаке, и то кроз суфинансирање превоза ученицима који путују четири и више километра до школе, првачићима су обезбијеђене ђачке торбе и школски прибор, а ученицима генерације, вуковцима и ученицима који остваре значајне резултате на такмичењима, новчане награде.  Такође, надарени ученици средњих школа и студенти могу да рачунају на стипендије.

Услови

Право на подршку из буџета града имају сва дјеца рођена од 1. јануара 2022. године, која су уписана у матичну књигу рођених и чији родитељ корисник новчане помоћи има пребивалиште у Дервенти најмање годину прије рођења дјетета. Да би се остварило право на помоћ потребно је да родитељ или старатељ са копијом наведених докумената и текућег рачуна у банци попуни образац захтјева који се преузима у Шалтер – сали Градске управе.

Захтјеви

Из Градске управе истичу да се из године у годину повећавао број захтјева за исплату помоћи за треће и свако сљедеће дијете, те близанце и тројке. У 2021. години 47 мајки је остварило то право и оне су родиле укупно 158 дјеце, а три мајке су родиле близанце. Из буџета је за те намјене издвојено 32.400 марака.

„Поносне картице“

Дервента је прошле године постала и дио пројекта „Пријатељ породице“ што подразумијева да породице са троје и више дјеце добију „поносне картице“ које им омогућавају да остваре одређене попусте приликом куповине робе и услуга у одређеним привредним субјектима. Поносне картице обезбјеђује Фондација „За породицу“.

Related posts

Влада обезбјеђује новац за
санацију објекта ОШ „Никола Тесла“

Derventski List

Пропало више од 620.500 вакцина

admin

Риболовачко друштво и у
овој години имаће мноштво активности

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još