Новости

Због кише и блата не може
се ући у баште и њиве

Киша која већ данима пада успорила је завршетак прољећне сјетве житарица и осталих култура, а због блата и влаге не може се ни прићи баштама припремљеним за садњу поврћа.

С обзиром да метеоролошке процјене показују да ће се кишно и влажно вријеме наставити до краја маја, дервентски пољопривредници страхују да ће дио површина остати незасијан, а и да оно што је од култура и засијано, неће преживјети превелику влагу.

У предузећу „Пољопривредник“ планирали су да сјетву заврше још протеклог мјесеца, а сада нису сигурни да ће успјети засијати кукуруз и соју на свих планираних 600 хектара земљишта.

– Преостало је још око 20 одсто незасијаних површина и питање је хоћемо ли успјети да завршимо сјетву. Ако до краја ове седмице не буде побољшања временских прилика одустаћемо од даље сјетве – рекао је директор Златко Микеревић.

Муку са кишом, блатом и влагом мучи и Борис Марић из Горњег Детлака. Како каже успио је да засије кукуруз на 85 дунума, а ако временски услови дозволе, у плану има сјетву кукуруса за силажу на 15 дунума. 

– Успио сам некако да засијем, један дио је и никао. Превише је влаге, а на неким нижим предјелима, већ лежи вода. Могло би бити проблема ако киша настави да пада – каже Марић.

Проблеме на засијаним површинама, за сада не примјећује Станко Митровић из Велике Сочанице. Овај пољопривредник планирао је да овог прољећа на 40 дунума засије соју, на 50 дунума кукуруз и на 30 дунума луцерку.

– Земљиште је припремљено још раније, али чекам да стане киша. Раније сам засијао соју на 47 хектара, 16 хектара пшеницом и осам хектара са зоби.  Стање је за сада добро, не изгледа лоше и већ сам обавио комплетну заштиту усјева – рекао је Митровић. 

Временске прилике не иду на руку ни повртарима. Наташа Павичић из Куљеноваца у пластенику је засадила парадајз, паприку и краставац.

– Појављују се мање барице у пластенику, али није то велики проблем. Око пластеника нема воде, а шта ће даље бити видјећемо – рекла је Павичићева, док Горан Чокић из Нових Лужана каже да касни са садњом.

– Само у једном пластенику успио сам да засадим паприку и парадајз. Тренутно стање није за похвалу, али није ни лоше. Посљедњих година производњу сам преорјентисао на пласетник, јер на отвореном не вриједи радити  – додао је Чокић.

Related posts

Црвени крст прикупља
помоћ за Турску и Сирију

Derventski List

Ступила на снагу одлука о радном времену недјељом

admin

У Појезни обиљежен Дан борца

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još