Новости

„Штрајкачка стража“ и
испред дервентског суда

Запослени у Основном суду у Дервенти, који су од 28. фебруара у штрајку, и данас су изашли испред ове правосудне институције у такозвану „штрајкачку стражу“, како би указали на то да су истрајни у својим захтјевима.

Овакавом виду исказивања незадовољства приступили су запослени у правосудним институцијама широм Републике Српске.

Из Основног суда раније су саопштили да упркос штрајку испуњавају се минимум процеса рада и странкама неће бити ускраћено ниједно право.

– То значи да суд издаје увјерења у законом предвиђеном року, усаглашава термине одржавања претреса, рочишта и расправа и поступа у хитним поступцима у кривичној материји, с тим да своје послове прилагођава новонасталој ситуацији – саопштено је из раније дервентског суда уз подсјећање да штрајком нису обухваћени носиоци правосудних функција.

– Синдикат правосуђа тражи да се из Закона о платама запослених у правосудним институцијама у члану 8. одредба о накнади у висини од 35 одсто основне плате за тежину природе посла и посебне услове рада издвоји из овог закона и регулише путем Посебног колективног уговора – навели су из суда додајући да синдикат захтијева и „престанак дискриминације запослених у правосудним институцијама у односу на носиоце правосудних функција о питању топлог оброка, регреса и накнаде за обрачун минулог стажа, као и да се проценат повећања плата свих запослених усклади са процентом повећања плата носилаца правосудних функција, јер се ради о пословима који носе кривичну и материјалну одговорност“.

Related posts

ВЛАДА РС: ДЕРВЕНТА ИСПУНИЛА УСЛОВЕ ДА ПОСТАНЕ ГРАД

admin

Бесплатан превоз за ђаке путнике, већа издвајања за Дом здравља и пољопривреду

admin

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još