ИЗДВОЈЕНОНовости

Земуновић опозван са функције
предсједника парламента

Скупштина града већином гласова одборника, односно 15 „за“ и 13 „против“ опозвала је Мирка Земуновића са функције предсједника парламента.

Приједлог за опозив поднијело је 15 одборника СНСД-а, СП-а, Уједињене Српске, СПС-а, ХДЗ-а и НДП-а, а шеф Клуба одборика СП-а Славен Гојковић образлажући тај приједлог истакао је да Земуновић своју дужност није обављао у складу са законом и пословником о раду Скупштине града.

– Предсједник Скупштине Мирко Земуновић своја права и дужности утврђене законом, Статутом града и Пословником о раду Скупштине није вршио у складу са наведеним актима. Он је у више наврата нарушио дигнитет и углед Скупштине и на до сада одржаним сједницама није успио да заступа, представља и води сједнице на начин да осигура поштивање начела и одредаба закона и пословника. Такође, он је више пута нарушио и пропустио да одржи ред, спријечи и санкционише некоректно и недолично понашање одређеног броја одборника према својим коелгама и другим учесницима на сједницама, чиме је угрозио нормалан рад скуштине и поштовање одредби Етичког кодекса скупштине – рекао је Гојковић додавши да је и у ранијем периоду било грешака од стране предсједника парламента, али да предлагачи сматрају да је и наведено довољно за смјену.

Земуновић је казао да наведени разлози за смјену нису конкретни, већ преписане одредбе статута и пословника.

– Од 11 одржаних сједница имате замјерке на четири сједнице. Сматрам да нисам нарушио дигнитет Скупштине и нисам константно кршио пословник – рекао је Земуновић прочитавши своју изјаву из записника са одржане сједници Комисије за избор и именовање на којој је приједлог за опозив разматран.

Дискутујући о овој тачки одборница Сања Димитрић казала је да ће резултат нове смјене предсједника Скупштине града бити финансијска штета по буџет града.

– Претходна смјена је била финансијско оптерећење буџета од око 40.000 КМ. Поново се свјесно иде у исти трошак. Једини мотив за смјену предсједника је новац – рекла је Димитрићева.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Славко Томаш подсјетио је да је садашња опозиција док је имала већину увела функцију другог потпредсједника парламента, што је такође био трошак по буџет града.

– За плату потпредсједника скупштине за вријеме проведено на функцији и „бијели хљеб“ дато је око 46.000 КМ. Ово говорим у контексту навода одборнице Димитрић да 15 одборника приједлогом за опозив предсједника Скупштине завлачи руке у џепове грађана – рекао је Томаш.

Одборник СП-а Бојан Радановић рекао је да сматра да је приједлог за опозив оправдан, с обзиром на константно и свјесно кршење пословника од стране предсједника.

– У вођењу сједница види се необјективност и дрзак пруступ према појединим одборницима уз омаловажавање Скупштине и саме функције предсједника парламента – истакао је Радановић.

Одборник ПДП-а Мирко Петрић казао је да сматра да је Земуновић одговорно водио сједнице и да при томе није фаворизовао одборнике, наводећи да је често подржавао и одлуке и документе које је предлагала власт.

Шеф Клуба одборника СДС-а Бранко Катанић казао је да је овакав приједлог у претходном периоду већ имао судски епилог.

– Право већине од 15 одборника јесте да то поново покрене, иако сматрам да је то недосљедно. Моје је мишљење да је предсједник одговорно водио сједнице и уважавао све одборнике, па у неким случајевима чак и одборнике позиције више. Нема говора о нарушавању дигнитета парламента и мислим да без потебе постајемо град случај – нагласио је Катанић.

Одборница Сања Димитрић коментаришићи одлуку о опозиву поновила је да се ради о трошку за буџет града.

– Бурно сам реаговала на овакав потез, јер када тражимо новац за превоз ученика, уџбенике или да се пензионерима купи огрев, нема новаца, а заправо га очигледно има, јер је овдје ријеч о око 40.000 КМ, колико је „коштао“ Дервенћане први опозив предсједника. Ја сам замолила потписнике да одустану јер ако остану при своме праве штету и финансијску, грађанима, а и себи, политичку. Ово све инсинуира да је плата предсједника Скупштине превелика, без обзира што смо је смањили прије неког времена, мислим да би се избјегли овакви сценарији да је плата мања – казала је Димитрићева истакавши да је би се средства у износу од 40.000 КМ могла искористити у друге сврхе.

– На примјер, школа у Осињи има проблем са превозом, а за та средства бисмо могли искористити за набавку комбија, тако да бисмо ријешили тај проблем – додала је Димитрићева.

 

Related posts

Пољопривредницима бесповратна средства са набавку механизације

admin

ДЕЛЕГАЦИЈА ДЕРВЕНТЕ У ВЕЛИКОЈ КЛАДУШИ О ДЕТАЉИМА САРАДЊЕ

admin

Новитет царински техничар и два одјељења гимназије

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još