ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Зимска опрема скупља за десет одсто

Возачи од ове године већ 1. новембра морају да посједују зимску опрему за своја возила, те је због тога већ почела куповина зимских гума, ланаца и друге опреме за зимску сезону, и то по цијенама вишим него прошле године.

Из дервентских аутомеханичарских и вулканизерских радњи појаснили су да је велики број возача своје лимене љубимце већ опремио новим пнеуматицима и опремом, иако су цијене више за десет одсто.

– Радимо комплетно сервисирање и припрему возила за зиму што подразумијева провјеру антифриза, текућине за шофершајбну, метлице брисача, сигнализације, пнеуматика и акумулатора, од чега напримјер замјена антифриза кошта око 40 марака, док нове гуме по комаду у просјеку коштају од 70 до 90 марака, а литар течности за брисаче кошта око 2,50 марке – објаснили су из ауто – сервиса „Бато“ додавши да су поред поскупљења пнеуматика свих брендова, значајна и поскупљења акумулатора.

– Акумулатор за просјечни аутомобил сада кошта око 140 КМ, док су прошле године износили око 120 КМ – појаснили су из ове радње.

У ауто – центру „Ружичић“ рекли су да су цјеновнике кориговали навише, али и да је најављено ново поскупљење опреме.

– Готово сви брендови гума су поскупјели за десет до 12 одсто и имамо назнаке да ће још поскупити. Што се тиче постављања гума, та услуга варира од седам до 15 марака у зависности од величине. Постављање алуминијумских фелге кошта осам марака – објаснили су у „Ружичићу“.

У сервису „МБ Моторс“ у Пољу истакли су да и поред поскупљења опреме, у погледу сервисирања није било промјена.

– Услуге сервисирања, монтаже и балансирања гума су исте као и лани, а што се тиче потражње, поред цијене која је „скочила“, набавка пнеуматика нам је задала мало муке, јер су добављачи били у дефициту са овом робом – казали су у овом сервису додавши да би за просјечан аутомобил, какав је „Голф 5“ опремање за зиму требало да кошта око 400 КМ.

– За набавку све четири нова пнеуматика по просјечним цијенама, те ланаца који коштају од 35 до 40 марака у зависности од величине гуме и антифриза потребно је око 400 КМ – рекли су из „МБ Моторса“, а у њиховој продавници тражени су и комплети гумених простирача по цијени од 40 КМ.

Обавеза посједовања зимске опреме важи до 1. априла идуће године, без обзира на временске услове, а уколико возило нема зимске гуме, онда су обавезни ланци.

Казне

Према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ за непосједовање зимске опреме прописана је казна од 40 КМ, а могуће је и искључење из саобраћаја возила без опреме.

Related posts

Град даривао 58 новорођених беба са по 500 КМ

admin

ЂАЦИ УЧЕ О ЗНАЧАЈУ ВОДА

admin

ЖИВОТ И ДЈЕЛО МИЛАНКОВИЋА ДО 7. ОКТОБРА У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još