Друштво

ИЗГУБЉЕНИ ЖИВОТИ У САОБРАЋАЈУ ПАЛЕ АЛАРМ

Саобраћајне незгоде које су на подручју Дервенте у посљедње вријеме постале учестале и које су завршавале са трагичним исходом, упалиле су аларм како би сви учесници у саобраћају били још опрезнији.

Протеклог викенда, у току 24 часа, на истој дионици пута Дервента – Прњавор у Лугу догодиле су се двије саобраћајне незгоде, а једна од њих однијела је два живота. Само неколико дана прије тога, живот је изгубио и младић на локалном путу у Церанима.

У првој незгоди, у суботу, око 20.10 часова Д.С. из Дервенте задобио је теже повреде, те је хоспитализован у Унивезитетском клиничком центару РС у Бањалуци, док су остали учесници у незгоди задобили лаке тјелесне повреде.

Друга саобраћајна незгода догодила се у недјељу, око 12.15 часова, у којој је учествовао М. С. из Дервенте који је управљао комбијем и држављани Србије у „мерцедесу“ В.П, Ђ. П, Р .П. и Ј. П. Животе су у овој несрећи изгубили возач „мерцедеса“ и његов сувозач, док је Дервенћанин задобио тешке тјелесне повреде.

Управо су ове трагедије повод да се још једном упути апел свим учесницима у саобраћају да буду опрезнији. Предсједник Савјета за безбједност саобраћаја у Дервенти Синиша Ђекић истиче да сви који су у саобраћају морају да буду обазриви, да возе савјесно, те да се придржавају саобраћајних прописа.

– Важно је да се сви придржавамо закона, саобраћајних знакова и прописа. Пјешаци треба да се крећу тако да их возачи могу на вријеме уочити, а када је видљивост смањена, усљед магле или ноћу, дужни су да на себи имају рефлектујући прслук. Бициклисти и мотоциклисти су обавезни да носе кациге и да вожњу прилагоде прописима и саобраћајним знаковима – упозорио је Ђекић додавши да близина школе треба да буде озбиљна опомена свим учесницима у саобраћају.

Ђекић се осврнуо и на чињеницу да су саобраћајне несреће, које су се догодиле за викенд, обје биле у близине школе у Агићима, казавши да то треба да буде додатно упозорење возачима и родитељима ђака. Нагласио је и да саобраћајним незгодама највише кумује неприлагођена брзина и вожња под утицајем алкохола.

– Брзина треба бити прилагођена временским условима и ограничењима и то је основа која се мора поштовати. Везање појаса, сигнализација, те техничка исправност возила су елементи који се подразумијевају – казао је Ђекић уз посебан осврт на пољопривредну механизацију.

– Пољопривредне машине треба да буду под ротацијом, без обзира на категорију пута којим се крећу – нагласио је.

Опрезно поред школе

Предсједник Савјета за безбједност у саобраћају је упозорио и на проблем неприлагођене брзине и непрописног паркирања у близини школа.

– Апелујем на родитеље да при довођењу дјеце у школу, возила остављају на паркингу, а не на ивичњацима и зеленим површинама, како би саобраћај могао неометано да функционише и како би дјеца, као учесници саобраћаја, била безбједна – нагласио је Синиша Ђекић.

Related posts

БОСАНСКИ ЛУЖАНИ: ВЛАДИКА ОСВЕШТАВА ЖИВОПИС

admin

Васкрс уз подјелу помоћи, украшавање јаја и базар

admin

УЧЕНИЦИ ОДМЈЕРИЛИ ЗНАЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još