Култура

Изложба уоквирила четири
вијека династије Романов

Изложба под називом „410 година династије Романов“ која обиљежава исто толико година од доласка династије Романов на власт и нуди приказ 18 владара од првог Фјодора до посљедњег Николаја, који су владали Русијом 304 године, отворена је вечерас у просторијама Народне библиотеке „Бранко Радичевић“.

Изложбу је отворио оснивач Удружења Руса у РС Романов Игор Котјелников истакавши да ће Дервенћани имати прилику да погледају аутентичне ликове владара са годинама рођења и смрти.

– Ова изложба је једна у низу наших активности и ово је први пут да је ова поставка „изашла“ из Бањалуке. Вјерујем да ће се посјетиоци због аутентичности портрета и ове изложбе заинтересовати да прошире своја досадашња знања о Романовима и Русији као и култури и науци која је доживјела велики процват за вријеме те династије, а оставила је неизбрисив траг на свјетској сцени – казао је Котјелников истакавши задовољство што је ова поставка по први пут гостујућа управо у Дервенти.

– Драго нам је и захвални смо директорици библиотеке што нас је позвала у име Дервенте, посебно што су, према изворима Архива РС, мигранати из царске Руске, који су послије октобарске револуције напустили земљу, у Дервенти бројали око 230 особа, што је више чак и од бањалучке колоније – казао је Котјелников.

Директорица библиотеке Мирјана Плиснић казала је да је сарадња библиотеке и Удружења Руса нови замах у приближавању двије културе и историје.

– Остварили смо сарадњу са Удружењем Руса у Републици Српској и ово вечерас је прва изложба овог удружења у Дервенти, а овом приликом смо договорили да гостују и са другим поставкама. Примијетно је да постоји интересовање и читалаца за дјела руских књижевника и генерално за руску културу, тако да вјерујемо да ће нам ово бити прилика да за још један корак приближимо културу нашим суграђанима – казала је Плиснићева.

Изложба је доступна сваким радним даном у просторијама библиотеке.

Related posts

Приручник „Како ли се каже“ рјешава језичке недоумице

admin

О богатој традицији свједочи
130 комада народне ношње

Derventski List

„ОСВЕТНИЦИ“ И „ПАРК ЧУДЕСА“ ВЕЧЕРАС (ВИДЕО)

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još