Друштво

Изложен „Бабин храст“
стар 300 година

„Бабин храст“, својеврсни симбол Дервенте стар око 300 година, изложен је у парку код Укрине, а све информације о овом експонату на српском и енглеском језику уписане су на таблу која се налази уз овај јединствен примјер лужњака.

„Бабин храст“ прије него што се срушио прошле године усљед невремена, налазио се у насељу Луг поред магистралног пута Дервента – Прњавор, и био је једно од најраскошнијих и највећих стабала храста лужњака у Републици Српској. Стабло високо 20 метара, пречника дебла око 190 центиметара, било је риједак примјерак лужњака.

Управо због тога, али и изузетне амбијенталне вриједности, Туристичка организација града преузела је бригу о храсту.

– „Бабин храст“, који је име добио по старици која је живјела у кући поред, био је и остао симбол и понос града, али и споменик горостасне шуме лужњака која се прије неколико вијекова протезала долином ријеке Укрине. Овај храст је и симбол живота и мјесто окупљања на којем су, у ранијим деценијама, организовани зборови и игранке. Био је под заштитом Земаљског завода за заштиту споменика културе и природне ријеткости НР БиХ од 1965. године као природна и дендролошка ријеткост. Републички завод за заштиту културно – историјског и природног наслијеђа га је ревалоризовао 2017. године, као објекат природног наслијееђа. Због свега тога одлучили смо да, уз подршку Градске управе, храст изложимо и обезбиједимо информације суграђанима како би се историја храста пренијела и на будуће генерације – рекла је директорица Туристичке организације града Биљана Теофиловић.

Послије урушавања храста, Градскa управa је подржала идеју Туристичке организације, те преузела бригу о сјечи, орезивању, превозу и постаментима за излагање храста.

Осим „Бабиног храста“ у Жеравцу се налази и храст лужњак чија се старост процјењује на око 400 година, а који би могао да буде проглашен спомеником природе.

Легенде

Иза овог храста остале су бројне приче и предања, а према једној од локалних легенди испод храста су се могли скупити сви становници села Луг.

Related posts

Провјерити рокове важења
личних докумената

Derventski List

Захвалнице за 16 волонтера за пружену руку помоћи

admin

ПУТ У ЦЕРАНИМА ОКРЧЕН ПРЕД ЗИМУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još