Друштво

ИЗ ШКОЛЕ ИЗЛАЗЕ КАО ОБУЧЕНИ РАДНИЦИ

У Стручној и техничкој школи у уторак су представљени резултати пројекта „ИНОВАР“, чијом реализацијом су ученицима металске струке обезбијеђени савремени услови за праксу.

Кроз овај пројекат реконструисан је објекат за практичну наставу, набављени су алати и опрема за заваривање, као и репроматеријал који је потребан за обуку ученика, а професорима обезбијеђена додатна едукација. Директорица школе Бранка Јовић истакла је да ученици металске струке из школе сада излазе потпуно оспособљени за рад.

– Осим практичне наставе у школи, они имају праксу и у предузећима, тако да могу да осјете радну атмосферу и дисциплину и да прије запошљавања буду комплетно оспособљени радници – истакла је Јовићева, додајући да је кабинет за практичну наставу опремљен најмодернијом технологијом.

Идеја за овај пројекат, према ријечима сарадника за локални економски развој у Општинској управи Срђана Новића, потекла је из разговора са привредницима који вапе за стручно оспособљеним кадровима.

– Реконструисали смо девастирану радионицу за практичну наставу, преградили је ради лакшег загријавања, ставили нову столарију и поправили подове. Реконструкција објекта коштала је око 29.000 марака, апарати за кабинет око 26.000 марака, а укупна вриједност пројекта је 140.000 марака. Учешће општине било је око 26.000 марака – рекао је Новић, додајући да је пројекат урађен у сарадњи са бањалучком организацијом „Лир еволуција“, а средства обезбијеђена кроз пројекат ЕУ ПроЛокал, који финансира Европска унија.

Директор ове организације Славиша Јелисић истакао је да је кроз овај пројекат омогућена доквалификација и стручно усавршавање особа које су заинтересоване за обраду метала заваривањем и другим врстама обраде.

– Кроз овај пројекат финансирали смо и обуку ученика, а значајно је да је обука повезана са предузећима која траже раднике те струке, конкретно са фирмом „Металац МБМ“, која је била партнер у пројекту – рекао је Јелисић.

 

Related posts

Незапослена дјеца погинулих бораца да се пријаве за једнократну помоћ

admin

Храму у Оштрој Луци
450 књига из Дервенте

Derventski List

„ТРОЛОВЦИ“ ДОБИЛИ СВОЈУ ПРВУ ЧИТАОНИЦУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još