Друштво

Инклузивним радионицама ученицима приближена свакодневица слијепих особа

Свјетски Дан бијелог штапа, који се обиљежава 15. октобра, а који представља симбол борбе слијепих особа за једнаке могућности и равноправан положај у друштву, обиљежен је инклузивним радионицама у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност”.

Специјални едукатори Ања Видојевић и Радомир Секуловић реализовали су низ едукативно-забавних активности чији је циљ био подићи свијест младих људи о специфичним потребама слијепих и слабовидих особа, а у којима су учествовали ученици осмих разреда дервентских основних школа „Никола Тесла” и „19 април”.

– Ученици су имали прилику да се упознају са инструментима који особама са оштећењем вида олакшавају свакодневне активности. Посебна пажња посвећена је бијелом штапу – помагалу које слијепима омогућава самостално кретање, а самим тим побољшава квалитет живота ових особа. Да би штап стварно био помагало, слијепа особа мора проћи едукацију за самостално кретање током које савладава основне технике и вјештине кориштења штапа, основна саобраћајна правила и конфигурацију терена којим ће се самостално кретати – рекли су реализатори радионице.

Центар „Будућност“ има статус ресурсног центра за подршку слијепим и слабовидим лицима на подручју цијеле Републике Српске, а ученици ове установе кроз ваннаставне активности пролазе обуку оријентације и кретања уз стручну подршку перипатолога – специјалног едукатора.

 

Related posts

Провјерити инсталације прије гријне сезоне

admin

План вакцинације за идућу седмицу

admin

Од данас потписивање петиције „Бранимо истину, не дамо Српску“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još