ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Камере нису радари, али евидентирају прекршаје

Камере видео – надзора, које већ петнаестак дана мотре на најпрометније и кључне локације у Дервенти, немају функцију радара, већ евидентирају прекршаје који се односе на регистрацију возила, коришћење безбједносног појаса, мобилног телефона у вожњи, кретање у забрањеном правцу и слично, а флеш лампе омогућавају бољу видљивост приликом евидентирања возила, појаснили су из Полицијске управе Добој.

Видео – надзор у Дервенти је уведен крајем септембра и чине га 24 камере које су распоређене на јавним површинама гдје се окупља већи број грађана и то у близини школа, паркова, на пјешачке зоне, те на кључне саобраћајнице.

Ове стављања у функцију, ове камере изазивају недоумице код грађана, а збуњеност махом потиче од флеш лампи које „блицају“ при сваком проласку возила, али и од чињенице да је непознато да ли ове камере имају функцију радара и да ли контролишу брзину.

– Настојим да поштујем саобраћајне прописе у највећој могућој мјери, али већ неколико пута сам била у недоумици да ли сам начинила неки прекршај с обзиром да ме камера „сликала“ сваки пут када сам прошла поред ње. Подржавам увођење видео – надзора, али је остало нејасно које тачно прекршаје камере евидентирају – казала је суграђанка Марија Ђ.

Из Полицијске управе Добој су разјаснили недоумице.

– Камере видео – надзора евидентирају потраге за таблицама и возилима, нерегистрована возила, некоришћење безбједносног појаса, употребу мобилног телефона за вријеме вожње, некоришћење кациге за мотористе, кретање у забрањеном правцу и обавјештавају о проласку возила на којима се налазе регистарске ознаке којим је почињен прекршај и за које није плаћена новчана казна како за регистарске ознаке БиХ тако и за возила са иностраним регистарским ознакама – објаснили су из Полицијске управе.

Истакли су да су камере опремљене флеш лампама.

– Ове флеш лампе при сваком проласку возила освјетљавају возило због боље видљивости таблице и унутрашњости возила – навели су из ове управе.

Приликом пуштања система видео – надзора у рад, а којим се руководи из Полицијске станице Дервента, истакнуто је да је његов циљ првенствено заштита безбједности грађана.

– Од 24 камере у Дервенти четири су такозване „паметне“ које имају флеш лампе које омогућавају да се током ноћи препознају регистарске таблице на возилима и да нам понуде јасну слику и возила и возача. „Паметне“ камере покривају све улазе у град из правца Бањалуке, Брода и Добоја. Осталих 18 камера су камере са пуном ХДР резолуцијом и двије ПТЗ камере – објаснио је раније начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић презирајући да све камере имају могућност да снимају регистарске таблице на возилима.

Међутим, „паметне“ камере имају могућност да када сниме регистарску таблицу, ако је возило нерегистровано или има неприпадајућу таблицу, одмах пошаљу СМС или мејл у полицијску службу којим упозоравају полицијског службеника да се ради о нерегистрованом возилу.

Стационарни радари

Стационирани радари или тзв. „црни стубови“ постављени су на двије локације на подручју Дервенте, а, како су рекли из Полицијске управе Добој, о тачном почетку њиховог рада јавност ће бити благовремено обавијештена.

Related posts

Подршка града значајна
мотивација за школовање

Derventski List

И „троловци“ помажу Михајлу

admin

У „КОРТУ“ БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još