Друштво

КИША ПОЖЊЕЛА ПШЕНИЦУ УМЈЕСТО РАТАРА

Првих седмица љета ратари обично имају пуне руке посла на пољима, међутим ове године су лоше временске прилике одложиле жетву житарица, те умањиле род и квалитет зрна.

Иако је су комбајни већ требали бити на њивама, мокро класје не може бити пожњевено, а ни прогнозе времена за наредне дане не обећавају. То је, како кажу ратари, само још једна мука више послије прилично лоше године за хљебно жито. Од очекиваних шест тона приноса по хектару, пожњеће, у најбољем случају пет тона.

Према ријечима једног од највећих пољопривредних произвођача на подручју општине Златка Вујичића из Доње Бишње, превелика количина кише у вријеме цвјетања пшенице преполовила је овогодишњи принос.

– Жетву смо започели протекле суботе, али усљед неповољних временских прилика нисмо могли наставити посао. С обзиром да је киша најављена за читаву седмицу, жетва је одложена све док се вријеме не стабилизује. Надамо се да ће комбајни наредног понедјељка поново ући у њиве – казао је Вујичић који под пшеницом има око 50 дунума.

Поред тога, овај произвођач под тритикалеом има, такође, око 50 дунума, колико је засијао и зоби. Додао је да ће жетва ових култура услиједити тек када се пожање пшеница.

У предузећу „Пољопривредник“ протекле седмице је од укупне површине под пшеницом, односно око 2.000 хектара, пожњевено је трећина.

– Принос пшенице је мањи од очекиваног. Очекивали смо да принос буде око шест тона, али биће добро ако са њива скинемо и пет тона по хектару – кажу у „Пољопривреднику“ додајући да није задовољавајући ни принос репице под којом је 1.000 хектара.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је у Српској пшеницом засијано више од 45.000 хектара, док овим подацима за подручје дервенске општине не располажу у надлежном одјељењу.

Цијена

Иако цијена пшенице још није усаглашена, препоручено је да она износи око 0,35 КМ за килограм, што ратари сматрају ходом по ивици рентабилности, поручујући да нема говора о њеном даљем снижавању. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да се ради о цијени која је формирана на основу цијене пшенице у Србији плус трошкови превоза.

– Свака цијена испод тога ишла би на штету домаћих произвођача – сматрају у министарству.

Related posts

Посна трпеза осјетно скупља

admin

Духовна ризница дервентског краја

admin

У Агићима свечано на Бадњи дан

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još