ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Корона десетковала одјељења

Корона вирус од почетка нове школске године све више узима маха и у дервентским школама, што због ученика или наставног особља код којих је потврђен Ковид-19 што због блиских контаката са зараженим лицима, па је на наставу на даљину прешао велики број ђака.

Према подацима Службе за хигијенско – епидемиолошку заштиту Дом здравља у појединим школама у изолацији су читава одјељења.

– Почетком ове седмице имали смо 13 евидентираних позитивних ученика на корона вирус. Два комплетна одјељења ученика средњих школа су у изолацији, а у претходном периоду смо имали и комплетна одјељења ученика основних школа у изолацији, али њихов период изолације је истекао и они су се опоравили и вратили на наставу – казала је епидемиолог др Милена Бјеговић Ђујић апелујући на ђаке, али и наставно особље, да се придржавају препорука Института за јавно здравство.

– Позивам све да током боравка у школи носе заштитне маске, те родитеље да не пуштају дјецу у школу уколико примијете на њима било какве симптоме – казала је др Бјеговић Ђујић.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић казала је да су у једном тренутку имали два комплетна одјељења у изолацији, али да се ситуација постепено стабилизује.

– Период изолације је истекао за једно одјељење и они су од протеклог понедјељка поново у школским клупама, док за једно одјељење још увијек траје период изолација. Четири ученика су позитивна на вирус корона – казала је Јовићева додавши да је Ковид-19 потврђен и код два професора.

Слична ситуација је и у Средњошколском центру „Михајло Пупин“.

– Од 400 ученика наше школе, 37 их у изолацији, док је шесторо позитивно на корона вирус. Такође, један професор је позитиван, док је други у изолацији – потврдила је директорица Гордана Асентић додајући да су имали проблеме са неколицином родитеља.

– При повратку дјетета у школу послије прележаног ковида или изолације, неопходно је донијети потврду од породичног љекара да је дијете здраво, што родитељи махом одбијају да ураде – истакла је она.

У основним школама су нагласили да је ситуација са ученицима који су у изолацији знатно боља него протекле седмице.

– Имали смо једно читаво одјељење у изолацији и укупно 112 одсутних ђака, али они су од понедјељка поново у школи, док 76 ученика у уторак није било у школи, четворо их је позитивно на вирус, 15 у изолацији због родитеља, а 13 због контакта са позитивним ученицима – казала је директорица Основне школе „19. април“ Елвира Миљић, а ситуација је ове седмице повољнија и у ОШ „Никола Тесла“.

– Инфекција корона вирусом потврђена је код једног наставника, а дио ђака је у изолацији због контакта са зараженим лицем – рекао је директор школе „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић.

У осињској Основној школи „Ђорђо Панзаловић“ имају једног ученика у изолацији, док је у календеровачкој школи у изолацији двоје ђака, док је код једног ученика потврђен позитиван тест на корона вирус.

Слична ситуације је, према подацима Института за јавно здравство, и у школама широм Српске. На дан када је школско звоно поново у учионицама окупило ђаке, корона вирус је био потврђен код укупно 1.415 особа узраста од шест до 14 година и 1.815 узраста од 15 до 19 година. Послије три седмице ове бројке су увећане.

Вртић

Проблема са вирусом корона има и вртић „Трол“. Како је директорица ове установе Гордана Симић објаснила, Ковид-19 је потврђен код васпитачице из старије јасличке групе.

– Свим малишанима у тој групи је одређена изолација, али смо на окупу већ данас, јер ниједно дијете није имало симптоме, као ни родитељи – казала је Симићева.

Related posts

Нехумани услови живота
Славише Малића аларм за помоћ

Derventski List

ПОЛИЦИЈА ЗА 15 МИНУТА ПРОНАШЛА УКРАДЕНИ „BMW”

admin

СИМИЋ: НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА СИТУАЦИЈУ ДРЖИМО ПОД КОНТРОЛОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još