Друштво

Кулинарска струка нуди
прегршт могућности

Добар спој теорије и праксе, уз прегршт могућности за усавршавање, надоградњу знања или запослење, главне су одлике кулинарске струке у којој ће у Стручној и техничкој школи и у школској 2024/2025. години моћи да се школују будући кувари.

Иако се ради о трогодишњем занимању, ова струка, у којој ће мјеста бити за 16 ученика, нуди вишеструке могућности.

– Ученици имају прилику да кроз наставне јединице стекну знања и потребну праксу из предмета куварство, услуживање, познавање робе, хигијена, као и да се упознају са предметима економске струке, тако да из средње школе носе комплетно знање потребно тржишту рада – казали су из Стручне и техничке школе појснивши и шта представља посао кувара.

– Кувар је задужен за припремање намирница и потребног инвентара, те требовање намирница и припремање, сервирање и декорацију различитих јела. Савладавањем знања и вјештина из ових области ученицима се отварају врата радних мјеста у угоститељским објектима, хотелима и ресторанима – казали су из школе, а осим што имају конкретна знања која су тражена на тржишту рада, ученици имају и могућност даљег усавршавања.

У Стручној и техничкој школи истичу да су поносни на ђаке који су знање стечено под кровом ове школе имали прилику да покажу на својим радним мјестима, али и на такмичењима.

Још за вријеме средњошколског образовања, бројни ученици ове струке приступали су такмичењима и учешћима у емисијама.

– На „Данима зиме на Козари“ наши кувари су награђени, а раније су спремно стали пред телевизијске камере у емисији „Лук или мед“. Осим тога, имали су прилику и да се усаврше као бармени – додали су из школе.

Да је практична настава кључан елемент у клесању вјештина будућих кувата, истакла је професорица Љиљана Балешевић.

– Надамо се да ће са опремањем и реновирањем школског ресторана, што је у току, ученици имати још квалитетнију праксу – казала је Балешевићева.

Могућности које нуди кулинарство врло брзо постане јасна и ученицима, којима се послије школовања отварају врата угоститељских објеката у којима могу, уз стабилне приходе, да надограђују стечено знање.

Дервентски лист ће у штампаном издању и на интернет порталу представити и друга занимања која ученици могу да упишу у Стручној и техничкој школи у новој школској години.

Related posts

Гости не смију пјевати и плесати

admin

СТАРИНСКИ РЕЦЕПТИ ЗА ЗИМНИЦУ БЕЗ ПРЕМЦА

admin

Календеровци и Кулина сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još