Култура

Књига „Глоги“ у Дервенту донијела вртлог емоција

Промоција књиге о животу глумачкe легенде Небојше Глоговца окупила је вечерас Дервенћане у просторије Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ гдје су имали прилику да свједоче представљању емотивне вртешке какви су били Глоговчев живот и дјело.

Аутор дјела које носи назив „Глоги“ Александар Ђуричић истакао је да је дјело настало у свјетлу јаких емоција и адреналина, којим је глумац одисао и као такав, пренио на све у својој околини.

– Бурно и занимљиво истраживање живота једног од највећих глумаца региона, али и занимљивог човека који је живео по својим моралним начелима, купећи од живота све, проживљавајући разне страсти које су биле неке друге врсте уметности и црпећи животне сокове из кафана, паркова и позорнице и пропагирао их на један духовит начин, почело је почетком прошле године када ми је издавач понудио да пишем о Глоговцу. Цела књига је свежа, изашла је само три године после Небојшиног одласка, тако да доминира емотивни тон и адреналин, тако својествен Глоговцу – објаснио је Ђуричић додавши да кроз књигу сазнајемо много о настанку неких од највећих филмских улога и оних насталих на даскама које живот значе, али и карактеристикама Глоговца иза кулиса.

– Кроз дело дознајемо по први пут неке ствари које се тичу глуме, како су настале неке од његових највећих позоришних, телевизијских и филмских улога, као и неке од његових страсти, да је, на пример, писао песме за своју душу не намеравајући да их објави, а у књизи су објављене две, као и да је волео да игра стару персијску игру тавле, да вози моторе и да је навијао за Црвену звезду, да је био човек који је био спреман да за добар штос уради свашта, што понекад није било најпријатнијe његовим пријатељима и колегама. Управо су неки од његових колега, пријатеља, породице и његова супруга Милица били моји саговорници, да кажем извори прича о Глоговцу. Њих око четрдесетак је учествовало у овој причи и, наравно, било им је тешко да о њему говоре, не зато што је он можда највећи глумац 21. века, него зато што је то њихов Глоги којег више нема, али истовремено им је била и част и тако смо заједнички пролазили кроз те етапе његовог живота – објаснио је аутор дјела.

Промоције дјела почеле су из Републике Српске што се, како истиче аутор, десило потпуно спонтано.

– Књига је до сад промовисана у пет градова Републике Српске што се десило стицајем околности, а мени је посебно драго да крене из поднебља на којем је он стасавао првих седам година свог живота и реакције публике су стварно фасцинантне. Открио сам да постоји нешто што се зове „генерација Небојше Глоговца“, што није генерација везана за узраст, већ повезана неким менталним кодом, смислом за хумор, васпитањем, моралношћу и животом у коме се не праве компромиси, тако да је то цела лепеза људи од клинаца до људи који уживају у пензији, што је заправо било и карактеристично и за њега, јер је могао са свима – рекао је Ђуричић.

Директорица библиотеке Мирјана Плиснић истакла је задовољство вечерашњом промоцијом додавши да се нада да ће вечерашња манифестација отворити сезону промоција и културних дешавања.

 

Related posts

Од уторка продаја
карата за Цецин концерт

Derventski List

Млади музичари показали умијећа

admin

Садржајан живот славног
пјесника заслужио роман

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još