ИЗДВОЈЕНОКултура

НЕПОНОВЉИВИ НЕЛЕ ОДУШЕВИО И ОВАЈ ПУТ

У Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ вечерас је, пред многобројним посјетиоцима и поштоваоцима лика и дјела Ненада Јанковића, познатијег као др Неле Карајлић, овај свестрани умјетник представио други дио трилогије „Солунска 28“ која носи поднаслов „О пријатељству и издаји“.

Карајлић је казао да је други наставак трилогије о Солунској 28 уствари прича о једној кући на Дорћолу у Београду.
– Ради се о њеној стогодишњој историји и то ових најтежих 100 година 20. вијека. Сама идеја је потекла из чињенице да је мој прадјед направио ту кућу и да је моја фамилија живјела ту стотину година. Наравно, прича је мало изокренута и више је плод моје маште него историјских чињеница, иако је тешко доказати да се то није и догодило – истакао је Карајлић.
Своју прву књигу под називом „Фајронт у Сарајеву“ у Дервенти је промовисао 2014. године.
-У Дервенту сам, као књижевник, дошао по други пут и веома сам узбуђен због тога. Промоције организујем са својим пријатељима из „Покрета позитивна Српска“, а након вечерашње промоције, слиједи представљање у Градишци – додао је Карајлић који је час и по говорио о инспирацији за свој књижевни рад, истраживању и прикупљању историјских чињеница за „Солунску 28“, те одјецима које је његов књижевни првјенац „Фајронт у Сарајеву“ изазвао у том граду.

Јединственим смислом за хумор успио је да публици подари незаборавно вече.
Директорица Народне библиотеке Мирјана Плиснић изразила је одушевљење бројем посјетилаца.
-Као и вечерас, публика је била одушевљена и Нелетовим представљањем књиге „Фајронт у Сарајеву“. Неле је личност коју воле све генерације, било да је у питању музика, глума или писање књига. Много нам значи његова посјета и драго нам је што су Дервенћани и овог пута изразили велико интересовање – рекла је Плиснићева.
Организатор промоције Војислав Савић из „Позитивне снаге Српске“ истакао је да је сарадња са Карајлићем почела прије четири године.
-Први пут смо заједно радили јавни форум, што се касније развило у озбиљну сарадњу. Драго нам је што смо овдје и биће још пројеката у вези са Дервентом. Могу да кажем да је Дервента сјајан град у којем влада дивна атмосфера – додао је Савић.
Промоцији је присуствовао и начелник општине Милорад Симић са својим сарадницима, а сала је била премалена за све Дервенцане који су дошли да послушају Нелета.

Related posts

БАЊАЛУЧАНКЕ И БРЧАЦИ ТРИЈУМФОВАЛИ У ОДБОЈЦИ НА ПИЈЕСКУ

admin

„Говорим другим језиком“ прозор ка ауторкином свијету

admin

ПРВИ ЗАРАЖЕНИ КОРОНА ВИРУСОМ У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još