Друштво

Минерално ђубриво скупље за четири пута

Ратаре овог прољећа очекује најскупља сјетва до сада, с обзиром да су цијене минералног ђубрива више за четири пута, а бојазни од несташице репроматријала за сада нема.

У дервентским пољопривредним апотекама кажу да имају довољне количине сјемена, ђубрива и средстава за заштиту биљака, али цјеновнике кроје готово при свакој новој набавци.

Добављачи, како истичу, цијене константно мијењају, али репроматеријала на тржишту има довољно, те понуда за сада може да прати потражњу.

У пољопривредној апотеци „Агроголд“ кажу да су добро снабдјевени свим потребним за прољећне пољопривредне радове.

– Цијене сјеменског кукуруза су махом исте као и лани, па врећа од 25.000 зрна коша од 57,50 до 103 КМ у зависности од врсте и произвођача. За разлику од сјемена, минерално ђубриво је драстично поскупјело. Препарати за заштиту биља скупљи су за пет до десет одсто – рекли су овој апотеци додавши да још увијек могу да одговоре на потражњу.

С друге стране, пољопривредна апотека „Тепић“ врви од купаца, који и поред скока цијена, обављају посљедње припреме за радове у пољу.

– Врећа „Кана“ прошле године коштала је 50, а сад 150 КМ, док „петнаестка“ кошта око 200 КМ. Иако ове врсте минералног ђубрива тренутно немамо  на стању, очекујемо испоруку. Сјемена и препарата за заштиту биљака имамо довољно – казали су у овој пољопривредној апотеци додавши да су и цијене сјемена поврћа забиљежиле пораст.

– Килограм сјеменског лука сада умјесто досадашњих три кошта четири марке, а и сјеменски кромпир је скупљи за марку до двије – истакли су.

Драстично поскупљење биљеже и у пољопривредној апотеци „Еуроаграр“.

– Цијена гнојива скочила је за 300 до 400 одсто, па „Кан“ који је прошле године коштао 40, ове године кошта 180 КМ. У односу на прошлу годину цијена сјемена кукуруза скочила је за десетак марака по врећи, а цијене садног материјала су остале готово исте – казали су у „Еуроаграру“.

У „Агропосавини“ тренутно је најтраженији сјеменски кукуруз, али и минерална ђубрива.

– Цијене садног матријала, за разлику од гнојива, остале су отприлике исте, па је за садницу воћа потребно издвојити од  3,50 до седам КМ у зависности од сорте, а сјеменски кромпир кошта од 1,20 до 2,10 за килограму – казали су у „Агропосавини“.

Додатни проблем ратарима задају и рекордне цијене горива које је већ достигло 3,30 КМ за литар, али олакшицу представља субвенционисани плави дизел чија подјела је у току.

Иако се суочавају са рекордним издацима, пољопривредници махом због неизвијесне године не одустају од сјетве.

– Сијати морам, биле цијене више или ниже. Кад видим колико је неизвјесна ситуација и турбуленције на свјетском тржишту, једино се могу поуздати у оно што сам произведем – рекао је Драго Т. док суграђанка Јела Б. планира да засије додатне количине поврћа.

– Засијаћу више кромпира, пасуља и осталог поврћа. Ионако је сваке године род неизвјестан, а сада када су цијене подивљале, морам да обезбиједим што више домаћих производа за своје домаћинство – истакла је она.

Сточна храна

У пољопривредним апотекама додају да у посљедње вријеме биљеже и скок цијена сточне хране и то за пет до десет одсто у зависности од врсте и произвођача.

Related posts

„Књигом из блока“ прикупљена
помоћ вишечланим породицама

Derventski List

Стара црква обиљежава Спасовдан

admin

У школске клупе сједа око 200 првачића

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još