Друштво

Неколико трудница очекује
резултате пренаталног теста

У дервентском Дому здравља од 1. октобра  заживјела је процедура упућивања трудница на бесплатно неинвазивно пренатално тестирање (НИПТ тест), а неколико Дервенћанки већ је искористило своје право на тестирање у Универзитетском клиничком центру Републике Српске и очекују резултате.

Казала је то директорица Дома здравља у Дервенти прим. др Биљана Ненадић подсјетивши да ову услугу у потпуности финансира Фонд здравственог осигурања у складу са Законом о обавезном осигурању за 2024. годину.

Како је објаснила, трудницама је на располагању пакет неинвазивног пренаталног тестирања који обухвата одређивање поремећаја хромозома код фетуса и то тризомија 21, односно Даунов синдром, тризомија 18, што значи Едвардсов синдром, те тризомија 13, тачније Патау синдром.

– Право на бесплатан НИПТ тест имају све труднице без обзира на године, осим оне код којих тест није изводив, односно у случају вишеплодне трудноће, трудноће са донираном јајном ћелијом, близаначком трудноћом код сурогат мајчинства, у случају несталог близанца или ако је трудници трансплантирана коштана срж – казала је др Ненадић појаснивши како се остварује право на бесплатан неинвазивни пренатални тест.

– Право на бесплатан НИПТ тест труднице остварују код свог надлежног гинеколога на примарном нивоу здравствене заштите у здравственој установи која има уговор са Фондом здравственог осигурања РС, дакле код гинеколога код којег је регистрована. Прије него што гинеколог изда упутницу  потребан је пристанак труднице за препоручену процедуру НИПТ теста кроз образац који потписује – додала је др Ненадић.

Такође, она је истакла да је вриједност овог теста у могућности доказивања хромозомских аномалија једног нивоа и то је базни тест, који уколико није уредан, трудници је неопходно урадити и инвазивни тест ране амниоцентезе, која је прецизна метода за доказивање хромозомских аномалија и у потпуности одређује генетски код плода. Ове методе не доказују морфолошке аномалије плода, јер се оне прате ултразвучним прегледима сходно одређеним недељема трудноће.

– Постоје и скупљи тестови који одређују и друге нивое хромозомских аномалија плода као што су микроделеције и анеуплоидије, као и тестови за одређивање више од 100 моногенетских болести. Али, и овај базни тест за труднице је велик помак у бризи за здравије потомство. Све методе заједно, тестови, редовно праћење трудноће, ултразвучна дијагностика, као и правилне препоруке трудницама умногоме доприносе да се трудноће изнесу до краја – казала је др Ненадић.

Она је додала да труднице и оне жене које се боре за потомство имају и друге законске погодности.

– Фонд здравственог осигурања је Законом о обавезном осигурању омогућио је да се трудницама које се налазе на боловању због болести или компликација у трудноћи плата исплаћује у пуном износу. Такође, овим законом је омогућено да послије два неуспјела покушаја вантјелесне оплодње у Републици Српској, трећи поступак може да се обави у иностранству, уколико то парови желе – истакла је директорица Дома здравља.

Процедура

ФЗО РС послао је обавјештења свим здравственим установама о процедури и начину остваривања права на неинвазивно пренатално тестирање из крви трудница (НИПТ) од 1. октобра 2024 године. Узорковања се могу обавити у здравственим установама секундарног нивоа здравствене заштите, односно у болницама и централној лабораторији Универзитетског клиничког центра РС.

Related posts

Сјетва скупља него лани

admin

Видовдан окосница
историје Срба на Балкану

Derventski List

Поклоничко путовање у манастир Острог овог викенда

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još