ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Пољопривредна смотра истакла важност очувања села

Јубиларно 15. издање Пољопривредне манифесрације у Великој Сочаници током три дана окупило је велики број пољопривредних произвођача из Дервенте, али и регије, уз поруку важности очувања села и пољопривреде.

Манифестацију су употпунили музика, спортске игре и овнијада, а проглашени су и најуспјешнији пољопривредни произвођачи Дервенте.

Замјеник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Зоран Бурсаћ казао је да је ова манифестација значајна за све локалне пољопривредне произвођаче, али и за оне из региона, те да због тога има и подршку министарства.

– Ово је сјајна прилика да се окупе и мањи и већи произвођачи, да се размијене мишљења и искуства, те да се промовише сама пољопривреда и опстанак на селу – казао је Бурсаћ.
В.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Дервента Славен Пашалић нагласио је да Градска управа даје подршку селу кроз разне програме и подстицаје, те да подстиче овакве догађаје.
– Захвалио бих се организаторима, Удружењу пољопривредних произвођача „Лан“, које његује традицију одржавања пољопривредне смотре за коју се далеко чуло. Такодје, желим им и да свако наредно издање манифестације буде бројније и успјешније – рекао је Пашалић.
А да је у овим крајевима влада пријатељска клима за сваку врсту пољопривредне производње, гдје високо на љествици стоје  сточарство, пчеларство, те повртарство казао је замјеник градоначелника Добоја Славен Ковачевић.
– Ово су предјели добрих домаћина, мени блиски, јер сам рођен у близини и у томе је моје задовољство још веће што присуствујем промоцији пољопривреде. Традиција од 15 година је вриједна сваког поштовања – изјавио је Ковачевић истакавши да овакве смотре веома често помажу младим људима да се и сами опредијеле за пољопривреду.
Испред организатора, Удружења пољопривредних произвођача „Лан“ Жељко Лазаревић осврнуо се на тренутне прилике у области пољопривреде.
– Ово је својеврсно сравњавање рачуна у пољопривредној производњи и могу рећи да су и корона и суше узеле свој данак. Међутим, морам да кажем да је одзив заиста био добар, а како је овогодишњи акценат на овчарству уприличена је сјајна борба овнова са поприличним бројем учесника из цијеле Српске, али и ФБиХ – казао је Лазаревић додавши да се већ кују планови за идућу годину, те да се надају већем броју садржаја и учесника.

Манифестацији је присуствовао и народни посланик Игор Жунић, а програм смотре која је почела у петак, употпунио је наступ Културно – умјетничког друштва младих  „Босиљак“, а за крај организовано је и такмичење у испијању пива.

НАЈБОЉИ ПОЉОПРИВРЕДНИ ПРОИЗВОЂАЧИ:
Мљекарство – Раде Ћудић
Свињогосјтво – Драго Пећић
Пластеничка производња – Горан Чокић
Пчеларство – Расим Еминовић
Тов јунади – „Пољопривредник“
Перадарство – Здравко Гроздановић
Производња корнишона – Боро Вујичић
Овчарство – Драган Кулага

Related posts

Горња и Доња Лупљаница
сутра без струје

Derventski List

„ДЕРВЕНТСКО СРЦЕ“ ОД 22. ДО 27. ЈУЛА

admin

Фестивал „Urban vibes“ по први пут у Дервенти

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još