ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Нови правилник о подстицајима
ступа на снагу 14. фебруара

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске објавило је Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села за 2023. годину који ступа на снагу 14. фебруара.

Из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Градске управе подсјећају да је правилник доступан на сајту министарства, а садржи и одређене новине у односу на претходне године.

– Међу новим одредбама је и то да су умањене минималне површине за остваривање регреса по јединици сјетвене површине за пшеницу. Сада је минимална површина један ха. Затјев за остваривање овог вида подстицаја подноси се до 31. марта. Такође повећан је подстицај за регресирање дизел горива за прољећне и јесење радове у пољопривреди на 0,75 КМ за литар, а одобрава се за обрадиве пољопривредне површине за које је уписан начин коришћења пољопривредног земљишта у Регистру пољопривредних газдинстава у 2023. години – истичу из одјељења.

Додају да је уведена и премија по грлу за музна грла за кориснике подстицаја који имају најмање три музна грла уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и који су у систему откупа млијека или који прерађују млијеко на пољопривредном газдинству. Премија износи до 200 КМ по грлу.

– Такође, умањен је потребан број прасилица и супрасних назимица за остваривање премије за њихов узгој. Тај број сада износи десет, а  премија износи од 250 КМ по грлу. Умањен је потребан број квалитетно приплодних оваца и коза за остваривање премије за њихов узгој. Сада је најмање 50 оваца, односно 30 оваца племенитих раса или десет коза. Премија износи до 20 КМ по грлу за овце, односно до 40 КМ по грлу за козе – прецизирали су из одјељења.

Подсјећају и да министарство помаже свако новорођено дијете у пољопривредном газдинству у сеоским подручјима са 1.000 КМ.

Захтјеве за подстицаје пољопривредници из Дервенте могу да шаљу поштом на адресу министарства, а информације и помоћ при попуњавању захтјева пољопривредници могу добити у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности.

Related posts

Празнични концерти
на крилима хуманости

Derventski List

ДЕРВЕНТА МАМАЦ ЗА ИНВЕСТИТОРЕ

admin

ОМЛАДИНСКИ ПОГОН „ТЕКСТИЛЦА“ УПИСУЈЕ НОВЕ ЧЛАНОВЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još