Спорт

ОД ТРЕНИНГА У ХЛАДНОЈ САЛИ ДО ДРЕСА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ

Од тренинга у малој и хладној сали са свега неколико рукометних лопти и кредом исцртаних линија у родној Дервенти до наступа за клубове у Аустрији, Турској, Израелу и Финској, дервентски рукометаш Саша Пуљизовић стасао је у спортисту који је узор и један од најбољих амбасадора свог града.

Пуљизовић, који данас носи дрес финског клуба „Рихимаки кокс“, у разговору за Дервентски лист присјетио се својих почетака, али и пута који је прешао у својој рукометној каријери. Његов први сусрет са рукометом био је на наговор тадашњег наставника физичког васпитања и великог заљубљеника у рукомет Бранислав Ливазовић.

– Тренер Ливазовић је окупио неколико дјечака и дјевојчица из ОШ „19. април“ гдје је био наставник физичког васпитања и покренуо рукометну секцију. Тренинзи одбојкашког клуба, у којем је у то вријеме моја мајка била тренер, такође су се одржавали у ОШ „19. април“ а ја сам као осмогодишњи дјечак ишао са мајком на тренинге које је она водила и вријеме проводио играјући се поред терена. Једном приликом, тренер Ливазовић ме видио и пришао мојој мајци уз наговор да ме доведе на сљедећи рукометни тренинг. Све је почело као игра и тада је преовладавала жеља за побједом, напредовањем и доказивањем, а претворило се у вјечну љубав и страст према овом спорту који ми је донио и доноси толико среће и пријатељстава – казао је Пуљизовић додајући да су озбиљнији почеци били изузетно тешки.

– Мало ко је у том послијератном периоду вјеровао да се из таквог окружења кроз спорт може успјети, осим тренера Ливазовића који нам је био много посвећен и у јако лошим условима се трудио да нам покаже љепоту овог спорта. Он нам је кредом исцртавао линије у малој и хладној сали гдје смо тренирали са свега неколико лопти. Наравно, моји родитељи су ме безусловно подржавали и вјеровали у мене од самог почетка. Од њих сам и наслиједио радну навику која је уз таленат била пресудна – додаје Пуљизовић.

Прекретница на његовом путу до статуса професионалног рукометаша десила се 2006. године када  је почео да игра у Каћу у клубу „Југовић“, који је познат по томе што је изњедрио врхунске асове рукомета.

– Тамо сам имао прилику да учим од тренера Владана Јордовића уз чију помоћ сам ниво своје игре подигао на виши ниво. Касније сам кроз каријеру имао доста тренера и сваком од њих сам веома захвалан као и саиграчима јер су сви у већој или мањој мјери утицали на мој рукометни развој – рекао је Пуљизовић који иза себе већ има завидно спортско искуство.

Играо је у дресовима разних клубова, између осталих и за Рукометни клуб „Дервнета“, а интернационалну каријеру су обиљежиле игре у аустријском клубу „Тирол“, турском „Кајзерију“, те „Бнеи Херцелију“ из Израела, а тренутно игра у дресу финског клуба „Рихимаки кокс“.

– Често кажем да живим своје снове, јер сам након наступа на 20 утакмица у европској лиги шампиона, такмичећи се са најбољим играчима на свијету заслужио позив селектора рукометне репрезентације БиХ што и јесте мој сан. Увијек ћу поносно да представљам своју породицу, пријатеље и свој град. Моји највећи успјеси су освајање Финске лиге, Балтичке лиге и финског Купа прошле године, а међу успјехе би додао и пријатељства која сам стекао кроз каријеру – рекао је наш саговорник истакавши и да би вјероватно и ове године понијели неку од титула да се није десила пандемија корона вируса у којој ни спорт није поштеђен.

– Још увијек нису донесене одлуке о прекиду лига у свим државама. С обзиром на стање у Финској, земљи у којој тренутно живим, гдје је број заражених око 2.000, а аеродроми и границе су затворени, остао сам овдје док се стање не стабилизује. Лига је прекинута, као и регионална такмичења, те су забрањена окупљања тако смо и ми престали са тренинзима, али тренирамо индивидуално – рекао је Пуљизовић.

Планови  

Након двије године у финском прваку и наступима у Лиги шампиона, те репрезентацији БиХ, Саша Пуљизовић сматра да је вријеме за неки нови корак. Од прошле године је, као и велики број колега из репрезентације, одлучио је и да студије настави у сфери спорта, с обзиром да је то његово животно опредјељење.

Related posts

Само четири тројке

Derventski List

Огромна част играти билијар
на Европском првенству

Derventski List

БИЦИКЛИСТИЧКИ КАРАВАН ИЗ ДЕРВЕНТЕ КРЕНУО КА ФИНИШУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još