ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ОД 15. НОВЕМБРА ОБАВЕЗНА ЗИМСКА ОПРЕМА

Посједовање зимске опреме за сва возила у БиХ обавезно је од сутра, 15. новембра и траје до 15. априла идуће године, а возачи су претходних дана похрлили код аутомеханичара  и вулканизера како би њихови лимени љубимци спремно дочекали ову законску обавезу, али и ниске температуре и снијег.

Иако је опремање возила за зиму значајна ставка у кућном буџету, те достиже и до 300 КМ, возачи редом истичу да је безбједност на првом мјесту, те да за добре гуме не жале новца.

Из Савјета за безбједност саобраћаја подсјећају да се под обавезном зимском опремом подразумијева посједовање зимских пнеуматика на сва четири точка са дубином газећег слоја од најмање четири милиметра или гума са љетњим профилом чија дубина шаре износи минимално четири милиметра.

– Осим гума, обавезно је посједовање ланаца. Теретна возила и аутобуси, поред наведене опреме, морају да и приручни алат у који се убрајају лопата, врећа пијеска тежине од 25 до 50 кг, а пнеуматици на истој осовини возила морају бити једнаки по профилу, конструкцији и по врсти газећег слоја – казао је Ђекић подсјећајући возаче да је за непосједовање обавезне зимске опреме прописана новчана казна од 40 марака.

Осим тога, Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђа и искључење возила из саобраћаја у случајевима када возач не посједује обавезну зимску опрему на дијелу пута гдје је саобраћајном сигнализацијом прописано посједовање зимске опреме, без обзира на временске прилике.

Да ову обавезу возачи схватају озбиљно потврђују и гужве у вулканизерским радњама, а у сервису МБ Моторса „Сервис Поље“ возачи су по час и по чекали на ред.

Шеф сервиса Данијел Бабић истиче да је за гуме за просјечно возило, потребно издвојити 300 и више марака, у зависности од квалитета и произвођача.

– Када су у питању припреме возила за зиму, најважнија ставка су гуме, које су и највећи издатак, а потребни су и ланци, те преконтролисати антифриз, филтере и метлице брисача – рекао је Бабић.

Додаје да гуме стандардне величине, које су и најтраженије, коштају од 70 до 116 марака са монтажом.

– Гуме, те метлице за брисаче, антифриз и пропратни елементи за припрему возила коштају око 350 марака – рекао је Бабић додајући да у том ауто-сервису нуде комплетну услугу за путничка возила.

Возач Славен Д. не желећи да снијег и лед дочека неспремног аутомобила, ријешио је да возило опреми са четири нове зимске гуме.

– За добре гуме не жалим новац, јер знам шта значи проклизавање током зиме и колико то може бити опасно у вожњи. Редовно сервисирам аутомобил и онда потом немам бриге – рекао је овај Дервенћанин.

Апел

Из Савјета за безбједност саобраћаја општине апелују на возаче да се придржавају законских прописа ради своје, али и због безбједности других учесника у саобраћају.

ОБАВЕЗНА ЗИМСКА ОПРЕМА:

– Четири зимске гуме (или љетње гуме са дубином шаре од четири милиметра)

– Ланци

– Лопата и врећа са пијеском (за теретна возила).

 

 

Related posts

ОД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ОПРАШТА СЕ 211 ЂАКА (ФОТО)

admin

Милорад Симић остаје начелник

admin

СКУПШТИНА 22. СЕПТЕМБРА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ГРАДУ ДЕРВЕНТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još