Култура

Оживјело дјело пјесникиње
Јозефине Крајиновић Даутбеговић

Вече посвећено пјесникињи Јозефини Крајиновић Даутбеговић, које је одржано вечерас у дому Хрватског културног друштва „Напредак“, настављено је овогодишње издање манифестације „Дервентско срце“, које традиционално организује ИМИЦ “Заједно“.
Предсједница ИМИЦ-а Јасмина Радановић казала је да је промоција организована у сарадњи са ХКД “Напредак“ и фра Мирком Филиповићем, у години обиљежавања 75 година од рођења пјесникиње и 15 година од када је преминула.
-Вјерујем да су и вечерас суграђани уживали у понуђеном програму и да смо у већој мјери приближили стваралаштво пјесникиње која је рођена на Плехану. Овим се наставља манифестација „Дервентско срце“ – рекла је Радановићева напименувши да су у промоцији учествовали и ученици музичке школе.
О пјесникињи и њеном дјелу говориле су књижевнице Дарија Жилић и Лидија Решковац, а рецитацијама њену поезију говорили су и Јасмина Радановић, те Милица и Фадил Пелесић.
Јозефина Крајиновић Даутбеговић рођена је на Плехану, младост и вријеме школовања је провела у Славонском Броду, зреле године у Добоју, а у вријеме рата преселила је у Загреб.
Све своје важно, вриједно, и болно претворила је у поезију за коју књижевни критичари кажу да је врхунска. Збирке поезије су превођене на свјетске језике.

Related posts

Да сада треба да се „пробијам“ не знам одакле бих почео

admin

Представа „Нешто
као срећа“ вечерас

Derventski List

Награде за младе дервентске глумце

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još