НовостиРС-РЕГИЈА

ОПЕРАЦИЈА „КОРИДОР“ НА ФИЛМСКОЈ ТРАЦИ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изјавио је да би почетком идуће године требало да почне снимање документарно-играног филма о операцији „Коридор“.

Којић каже да је овај филм заједнички пројекат влада Републике Српске и Србије и да је његово снимање од изузетног значаја, с обзиром да је операција „Коридор“ најсвјетлија битка у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

– Тренутно се прави оквир и костур филма. Почетком идуће године требало би да се снимају изјаве свједока и ради реконструкција догађаја, односно драматизација – рекао је Којић, пренијели су медији.

Којић очекује да би овај филм требало да буде завршен и промовисан до краја идуће године.

Војном операцијом „Коридор“ спојени су источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са Србијом. Пробој Коридора трајао је од 14. до 28. јуна 1992. године на просторима цијеле Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела РС и Републике Српске Крајине. Овом битком ослобођени су Дервента, Модрича, Оџак и Брод, након чега је успостављена копнена веза са осталим дијелом територије Српске и са Србијом. Комплетна војна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

У овој акцији погинула су 273 борца Војске РС, 70 бораца МУП-а РС и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца.

http://www.rtrs.tv

Related posts

Асфалтирање пута Лексија – Врхови
дио планова за 2024. годину

Derventski List

ЗА ДЕРВЕНТУ 2018. ГОДИНА БИЛА ВЕОМА УСПЈЕШНА

admin

СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ, ПРЕДУЗЕТИ ИСТЕ МЈЕРЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još