ИЗДВОЈЕНОНовости

Корак ближе реконструкцији објекта ОШ „Никола Тесла“

Уговор о изради техничке документације за реконструкцију објекта Основне школе „Никола Тесла“ потписан је данас у Градској управи, а конзорцијум од шест фирми у идућих 40 дана требало би да обави сва испитивања, а потом и припреми документацију потребну за избор извођача за реконструкцију објекта школе.

Зграда ОШ „Никола Тесла“ оштећена је у земљотресу крајем децембра 2020. године, те се у њој од тада не изводи настава. Остале градске школе од тада уступају простор ученицима и особљу ОШ „Никола Тесла“ како би се наставни процес несметано одвијао.

Уговор који је данас потписан, а чија је вриједност 149.760 марака, корак је ближе реконструкцији објекта највеће дервентске основне школе, и подразумијева израду урбанистичко техничких услова реконструкције, израду елабората о утврђивању постојећег стања носиве конструкције и материјала објекта, те израду главног пројекта реконструкције.

Уговор је са изабраним фирмама потписао градоначелник Милорад Симић, који је истакао да ускоро слиједе и разговори с надлежнима који би требало да обезбиједе средства за реконструкцију.

– Уговор који је потписан данас предвиђа да ће у идућих 40 дана бити израђена папирологија која се односи на рјешавање питања објекта школе, а онда кад се обезбиједе све претпоставке, слиједи процедура од око 60 дана да се заврши пројекат и да с премијером и представницима виших нивоа власти разговара о финансирању. Град је обезбиједио средства за све ово до сада, а за извођење радова обавезала се Влада РС – рекао је Симић додавши да се са овим послом у значајној мјери касни.

– Претходна скупштинска већина је опструисала овај посао. Међутим, никада није касно и хоћу да вјерујем да ће се дјеца у врло кратком времену вратити у ову школу – рекао је Симић подсјетивши на историјску вриједност зграде.

– Објекат је под заштитом државе и није у прилици да се руши. Ради се о грађевини из времена Аустроугарске која је посвећена кћерки Фрање Јосифа, Зити и због тога је у облику је слова З, са пуно елемената симболике попут сунчаног сата, 365 отвора и због тога, али и чињенице да су многе генерације Дервенћана похађале ову школу, радује ме што се пронашло овакво рјешење – додао је Симић.

Директор школе Љубиша Ђурић истакао је да је ово први конкретан корак у рјешавању проблема насталог приликом земљотреса у децембру 2020. године.

– Ово је највећи корак у рјешавању нашег проблема, који је заиста велики. За овај објекат везано је много суграђана и свима нам је велики проблем што објекат није у функцији, јер нашу школу похађа 870 ученика, имамо 120 радника, а ту су и родитељи који довозе дјецу на наставу – рекао је Ђурић истакавши да су у току припрему за наредну школску годину и да наставни процес неће бити доведен у питање.

– Као и до сада, први разред ће наставу похађати у објекту Основне школе „19. април“, остали ученици иду у средњошколски центар, тако да од 1. септембра крећемо у школу редовно, а то подразумијева рад у отежаним условима. Зато се надамо да ће овај пројекат што прије бити завршен како би могла почети реконструкција објекта и како бисмо се могли вратити у нашу матичну зграду – додао је Ђурић.

Водитељ конзорцијума од шест фирми је „Урбис центар“ чија је директорица Снежана Мрђа Баџа казала да је много посла пред њима.

– Драго нам је што ћемо имати прилику да заједно са колегама учествујемо у овом пројекту како би објекта служио намјени. Објекат је предиван и има историјску и архитектонску вриједност и биће нам задовољство да урадимо овај посао. Пред нама је изазован пројектни задатак, предвиђено је неуобичајено пуно радова да се испита квалитет објекта и за 20 година још нисам видјела тако детаљан тендер. Дуг је процес пред нама, објекат не изгледа визуелно да је много оштећен, али видјећемо шта ћемо пронаћи приликом испитивања. Не сумњам да ћемо посао обавити на начин да дјеца буду потпуно безбједна – рекла је она.

Уговор о изради техничке документације потписан је након шест мјесеци одуговлачења, јер је у току поступка јавне набавке уложено шест жалби и покренут је управни спор пред Судом БиХ.

Конзорцијум

У конзорцијуму шест фирми које су аггажоване на овој пројекту, за израду планске и техничке документације архитектуре и дијела електро фазе задужен је „Урбис центар“ из Бањалуке. Конструкција, хидротехника, нискоградња и саобраћајна сигнализација повјерени су за испитивање такође бањалучкој фирми „HKP Consulting“, док је за испитивање бетона, камена и агрегата и геомеханичка испитивања задужен бањалучки „ГИМ -ТЕСТ“. Испитивање грађевинских производа и механичка испитивања, те машинску фазу обавиће Машински факултет у Бањалуци, а тузлански Институт за грађевинарство, грађевинске материјале и неметале испитиваће опеку, односно одредити чврстоћу на притисак елемената за зидање. За израду елабората заштите од пожара задужен је „ЈНУ Институт за заштиту и екологију РС“ из Бањалуке.

Related posts

БИЦИКЛИСТИ У НЕДЈЕЉУ ПРОЛАЗЕ КРОЗ ДЕРВЕНТУ

admin

ЈОШ ПЕТ ПРЕСРЕТАЧА НА ПУТЕВИМА У РС

admin

Пред одборницима 19. марта обиман дневни ред

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još